Bagarmästaren tipsar

I dag den 9 december firas Pepparkakans dag. Så vi drog till Holms konditori på Skurholmen i Luleå. Där fick vi en lektion av bagarmästare Roger Holm, 45, i konsten att baka och garnera pepparkakor.

GODA PEPPARKAKOR. Bagarmästare Roger Holm, 45, Luleå, låter sig väl smaka sin egen pepparkaka. Han ger en del tips för att få en bra deg, men receptets detaljer är en hemlighet.

GODA PEPPARKAKOR. Bagarmästare Roger Holm, 45, Luleå, låter sig väl smaka sin egen pepparkaka. Han ger en del tips för att få en bra deg, men receptets detaljer är en hemlighet.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-12-09 06:00

- Men det 60 år gamla receptet som min farfar komponerade är hemligt. Det avslöjar jag inte, säger Roger.

Men vi får i alla fall en del detaljer. Vi har med oss ett hushållsrecept som vi publicerar här intill.

Roger får kolla in det och då lossnar det:

- Vi använder också sirap, socker och smör. Däremot
inte vispgrädde och kardemumma. Jag saknar också äggvita. Och när det gäller att få den riktiga smaken är kryddnejlika ett måste liksom pomerans och ingefära. Annars är recepten rätt lika.

Under hela december
- När degen väl är gjord packar jag in den i en större plastpåse. Då ska den stå och dra, vila och mogna till. Som den här degen. Den har stått svalt till i två veckor. Snart är det dags att kavla ut den och för hand sticka ut hjärtan. Efter gräddning är det också ett viktigt jobb med dekoren som gör den färdiga pepparkakan attraktiv både i affären och hemma i brödfatet, fortsätter Roger Holm.

Kommer det att synas hos Holms att det är Pepparkakans dag i dag?

- Fredagar är det full rulle både i butiken och kondiset. Efterfrågan på pepparkakor är hög från första advent till och med trettonhelgen. Så jag tror inte att vi har plats med eller hinner med några extravaganser. Men vi ska se till att våra specialpepparkakor räcker till alla som är intresserade, säger Roger.

Pepparkakans dag
Pepparkakor förknippas med julen, men äts av många året om.

I dag den 9 december är det Pepparkakans dag. Det var pepparkakstillverkaren Annas som instiftade dagen för fem år sedan. Att det blev 9 december beror på att Anna har namnsdag i dag.

I många hem är det just i dag som det bakas pepparkakor.

Pepparkakan har långa anor. Redan för 3.800 år sedan bakades och åts pepparkakor i Mesopotamien i Främre Orienten.

Förknippades med julen
Danske grinige kung Hans, regent 1497 till 1501, ordinerades flera kilo pepparkakor av sin läkare. Det var allmänt känt redan då att man blev glad av pepparkakor.

Under 1800-talet förknippades pepparkakan mer och mer med julen. Och så är det ju än i dag.

Fotnot: Roger Holms farfar startade Holms konditori i Skurholmen 1955. En farbror till Roger tog över 1980. Och från 2003 var det dags för Roger att överta ansvaret. Han började sommarjobba
i bageriet som 13-åring och på riktigt 1986.

Du kan gå till butiken och köpa en burk färdiga, eller en korv med deg så kan du baka dina
egna pepparkakor.

Här nedan följer ett av många pepparkaksrecept.
Observera att receptet inte kommer från Holms konditori.

Ingredienser:

1,5 deciliter mörk sirap

3 deciliter socker

200 gram smör

1,5 deciliter vispgrädde

1 matsked mald ingefära

1 matsked mald kanel

En halv matsked malda nejlikor

En halv matsked malen kardemumma

1 matsked bikarbonat

10-11 deciliter vetemjöl

Tillagning:

Smält och rör ihop sirap, socker och smör i en kastrull. Tillsätt
sedan grädde och kryddor och rör om ordentligt.

Rör ned mjöl och bikarbonat. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda sedan ihop "degen". Låt vila i kylskåpet minst en natt.

Kavla ut och tryck ut olika former.

Grädda sedan mitt i ugnen, cirka 5 minuter i 200 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!