Bäddat för sur premiär

Råvaran till Grand Kallax är i hamn. Strömmingsbrist? Nonsens.
? Jag har aldrig sett så mycket strömming i hela mitt liv, säger Ulf Lindgren, Kallax Bygdegårdsförening, efter fredagsförmiddagens lyckade landning av fisk.

LULEÅ2005-06-18 06:30
Det är fredag förmiddag. Vid hamnen i Kallax kyler havet luften. Vädret är smått gråmulet med enstaka blå fläckar och en gräsandshona lyfter snattrande från vattnet vid kajen.<BR>På torsdagskvällen gick besättningen från bygdegårdsföreningen ut och lade ut första strömmingsskötarna för säsongen i vattnen utanför Kallax.<BR>Nu står vi och spanar efter den båt som ska föra in första lasten. Ryktet förtäljer om stora fångster.<BR>I sundet mellan Kallaxön och fastlandet dyker en båt upp.<BR>&nbsp;? Det verkar gå tungt för dem, säger Elof Vikström i mottagningskommittén och kikar mot den flytande farkosten.<BR><BR><STRONG>Mycket tung last</STRONG><BR>När båten sakta glider in mot hamnen syns tydligt att den är mycket tungt lastad.<BR>&nbsp;? Jag har aldrig sett så tätt med strömming på ett nät, hörs Ulf Lindgren säga från båten när den lägger till mot kajen. Det är ofattbart, tillägger han glädjestrålande.<BR>&nbsp;? Det är mycket fisk, konstaterar någon ur mottagningskommittén.<BR>&nbsp;? Ja, mycket fisk är det, instämmer en annan.<BR>Båten dignar av strömming. Att skaka fisken ur skötarna är ett digert jobb. Därför har fiskegänget i år lånat en skakmaskin som mekaniskt ska klara saken.<BR>Det skulle ju vara så dåligt med strömming har det sagts?<BR>&nbsp;? Tja, det här är verkligheten. Vi kan ha haft tur. Eller varit väldigt skickliga, som vi ser det, konstaterar Ulf Lindgren.<BR>Maskinen dunkar igång. Det går mindre bra i början tills en ändring av inmatningen görs. Då blir det annan fart.<BR>Strömmingarna virvlar i luften och ramlar ner på en presenning på kajen som samlar upp fisken. Därefter skottas fångsten upp i en sköljhink, doppas i vattnet vid kajen och läggs i fisklådor.<BR><BR><STRONG>Stora förändringar</STRONG><BR>I år väntar stora förändringar för Grand Kallax. En minskning av burkstorleken görs. <BR>Grand Kallax går från helburk på ett kilo till 500 grams halvburk.<BR>&nbsp;? För oss ungefär lika stort som högertrafikomläggningen, kommenterar Ulf Lindgren smilande. Vi har insett att surströmmingen går mot gåslever och blir exklusivare och exklusivare. Det blir hela tiden mindre och dyrare burkar.<BR>&nbsp;? Vi behövde laga burkmaskinen och hade också svårt att få tag i stora burkar. Nu blir det 14 strömmingar i varje burk. Tidigare 200 enkilosburkar blir i år 400 halvburkar.<BR>En namnlista finns för bokning på burkarna. Vissa har tingat den exklusiva Grand Kallax långt i förväg.<BR>&nbsp;? Fler får ju möjlighet nu att äta Grand Kallax, påminner Ulf Lindgren.<BR>Ett samarbete startas i år med BD-fisk som ska leverera tomburkarna.<BR><BR><STRONG>Inga fler namn avslöjas</STRONG><BR>Sedvanlig stor premiär sker mot höstkanten.<BR>&nbsp;? Ishotellet och Grand Kallax fyller båda 15 år. Yngve Bergqvist kommer att vara med på premiären. Vi får väl ha diskussion med honom vilket varumärke som är starkast. Stefan Sauk deltar för femtonde gången, men jag vill inte avslöja fler namn.<BR>Efter sköljningen körs strömmingen till bygdegården. Där läggs den i mycket salt lake över natten. På lördagen rensas fisken och ny, mindre salt lake tillsätts. Efter sju?åtta veckor i trätunnorna väntar burkarna.<BR>&nbsp;? Hemligheten i receptet är bra råvara, att fisken hanteras direkt, saltgraden och lagringstemperaturen, förklarar Ulf Lindgren. Vi måste också se till tunnorna och täta dessa om de läcker.<BR>Senare på dagen tas resten av näten upp. <BR>Den fångsten blir ungefär hälften av förmiddagens.<BR>&nbsp;? Men vi är nöjda, summerar Ulf Lindgren. Ungefär 30 lådor fick vi. Och väldigt fin fisk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om