Redan 2016 kom larmet om ruttna björkar. Samma år genomförde kommunen en inventering av trädbeståndet längs Mjölkuddsvägen och fann att 23 träd var i så dåligt skick att de utgjorde ett hot mot fotgängare, cyklister och bilister.
På fredagen låg kvarlämnade björkstammar på marken som ett vittnesmål över den kommunala avverkningen.
Ansvarig chef är Sandra Ottosson på Park & Natur. Hon skriver till Norrbottens-Kuriren: "Det är ingen avverkning som pågår utan fällande av bedömda riskträd. Det handlar om 7 träd för denna gång. Vi bedömer träd kontinuerligt och det har sedan 2016 tagits bort riskträd som ersatts med nya, samt i samband med olika exploateringsprojekt."
Mats Bäcklund bor på Gamla vägen som löper parallellt med Mjölkuddsvägen. Det är inte första gången som han figurerar i spalterna i just den här frågan.
– Björkarna har oroat i flera år. Jag har flera gånger bett kommunen att ta bort de skadade björkarna innan någon kommer till skada.
I augusti 2022 besannades farhågorna, när ett träd bröts av och föll ned över Mjölkuddsvägen.
Torsdagens trädfällning är förstås det stora samtalsämnet i kvarteret.
– Kommunen har inte gjort ett ordentligt jobb. Jag ser två rödmarkerade träd som lämnats kvar. Dessutom har de inte tagit ned de två mest ihåliga träden. Antingen faller de mot mitt hus eller mot Mjölkuddsvägen, säger Mats Bäcklund bekymrat.
Luleås längsta björkallé anlades någon gång i början av 1970-talet. Den löper längs den trafikerade Mjölkuddsvägen på båda sidor om stadsdelens centrum.