Avtalet med Rikshem skapar ny het debatt

Debatt kring Lulebos affär med Rikshem fortsätter. Första handlade det om försäljningen och nu är det själva avtalet som inte gillas av alla.

Debatt. Först var det själva försäljningen och nu är det avtalet med Rikshem som vållar debatt.

Debatt. Först var det själva försäljningen och nu är det avtalet med Rikshem som vållar debatt.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2015-08-17 15:59

I juni tog ledamöterna i kommunfullmäktige i Luleå sommarlov med en lång debatt om försäljningen av 1 600 av Lulebos lägenheter, fyra äldreboenden samt kulturbyn Kronan till Rikshem.

Då ledamöterna samlas till höstens första sammanträde, den 31 augusti, så kommer åter affären med Rikshem att vara på tapeten. Nu handlar det om avtalet, eller rättar sagt avtalen, som reglerar själva affären. På måndagen behandlades frågan först av kommunstyrelsen arbetsutskott och senare på dagen av kommunstyrelsen.

Då det gäller försäljningen är det som bekant bara Vänsterpartiet och Rättvisepartiet som protesterat. De reserverade sig också mot avtalsförslaget.

Flera av de andra partierna var kritiska till att de fått för kort om tid att sätta sig in i avtalet. Först i torsdags, förra veckan, fick de se avtalet som ligger till grund för affären.

– Vi har varit positiva till försäljningen. Däremot har vi haft en del funderingar av hanteringen kring hela ärendet. Det känns inte tillfredsställande att det hanteras på det här sättet. Jag kommer att ligga lågt och lyssna av, jag vill ha mer kött på benen. Sedan får vi se hur vi ställer oss, påpekade, Carola Liden, gruppledare för Centerpartiet.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke, S, höll med om att det var lite olyckligt om någon tyckte sig ha fått för lite tid att sätta sig in i avtalet. Däremot förstod hon inte Carola Lidéns kritik.

– Mer kött på benen än vad ni fått i dag, det går inte att få. Nu är hela avtalet helt öppet och det går att läsa exakt varenda överenskommelse. Det är vi glada för, för det har varit besvärigt att inte kunna redovisa exakt vad avtalet innehåller, förklarade Yvonne Stålnacke.

Kristdemokraternas Annette Asplund, var tveksam kring upplägget med så kallade lagerbolag för att kommunen inte ska behöva betala skatt vid försäljningen.

– Vad sänder vi ut för signaler då vi skatteplanerar och startar nya bolag för att komma undan skatt, undrade hon?

Hon fick till svar att det här är helt enligt reglerna att göra så här och vanligt vid den här typen av affärer.

– För mig är det en gåta att tycka att vi ska aktivt ska ta en skattebelastning hos Luleåborna, som vi inte behöver. Nu har vi gjort ett avtal där köparen får ta skatteskulden. I den stund Rikshem säljer fastigheten då uppstår det en skatt, förklarade kommunalrådet Niklas Nordström, S.

Så räkna med fortsatt diskussion, både kring det här avtalet och om de affärer som stundar. För än återstår att sälja ut ytterligare 1 400 lägenheter.

Avtalet i korthet

Ramavtal mellan Lulebo och Rikshem om försäljning av 1 600 lägenheter, fem kommunala fastigheter, samt att bygga 560 bostäder de fem närmaste åren mot vite på minst 80 miljoner.

Rikshem betalar 1,3 miljoner för 1 600 lägenheter på Porsön, Mjölkudden, Tunastigen, Radiomasten, Kallkällan och Lövskatan.

För de fem samhällsfastigheterna (fyra äldreboenden samt Kronan) betalar Rikshem 311 miljoner. Kommunen hyr fastigheterna i 20 år.

Avtalet träder i kraft 1 oktober.

Källa: Luleå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!