Det innebär bland annat påverkan på utredningar av adhd och autism, och att patienter som inte har akut behov kan få vänta lite längre.
Situationen har en så pass stor påverkan att Region Norrbotten väljer att gå ut med information till norrbottningarna.
– Det handlar om att man behöver vara mer förutseende för sina barns skull, så att de får sin medicin i tid till exempel. Vi vill också att norrbottningarna ska veta att vi jobbar så hårt vi kan. Det är inte lönt att höra av sig om och om igen, men om man blir försämrad ska man alltid höra av sig, om det är akut, säger Ulrika Hegstam.
Bakgrunden är att det nationella avtalet kring inhyrd personal som trädde i kraft 1 april påverkar möjligheterna att få tag i barnpsykiatriker. På BUP i Luleå brukar det vara 3,5 läkartjänst i öppenvården dit patienter vänder sig för planerade besök, där är det en läkare i nuläget.
– Vi har inte fått svar på avrop. Sedan hoppas vi på sikt att det ska ge oss fler egna läkare, vi jobbar med den frågan, säger Ulrika Hegstam.
Några åtgärder för att parera problemet är att psykologer och psykoterapeuter kommer jobba mer med bedömningar som läkare tidigare har gjort, men med läkarstöd. Resurser omfördelas, läkare som jobbar med utredningar få styra om till besök och receptförnyelser, och den medicinskt ledningsansvariga kliver också in.
– Allt utom läkare fungerar som vanligt. Psykologer, psykoterapeuter och sjuksköterskor, säger Ulrika Hegstam.
Vad kommer det här få för konsekvenser för patienter inom den planerade verksamheten?
– Vi vill uppmana patienter och deras föräldrar att avboka i god tid om de inte ska ha sitt planerade besök, då kan vi ge tiden till någon annan som behöver den. Vi har många uteblivna som inte kommer alls. Det blir inte lätt att få en ny tid. Det kan innebära att man inte kan ringa samma dag och få recept, utan man måste ringa några dagar innan, vilket är normalt inom vården men vi brukar kunna lösa det ändå.
De har flest patienter med adhd-medicin men det gäller all medicinering.
– BUP är till stor del beroende av inhyrda läkare utifrån att vi har haft en väldigt kraftig ökning, flera hundraprocentig ökning, av adhd-gruppen. Det hade man inte kunnat förutse, att det skulle öka på det här sättet. Framförallt är det i Luleåområdet den här rejäla ökningen är. Det har ökat lavinartat att man medicinerar för adhd, säger Ulrika Hegstam.
Heldygnsavdelningen, med sex vårdplatser, på Sunderby sjukhus och trygghetsteamet med fyra anställda och en läkare är igång som vanligt.
– De tar emot akuta patienter som ofta behöver hjälp samma dag.
Om man som ungdom mår dåligt i Luleå, under sommaren. Hur gör man då? Kommer det här påverka att få vård?
– I första hand om man mår dåligt kan man börja med att prata med sina föräldrar, och vända sig till hälsocentralen och få hjälp och stöd. Mår man väldigt dåligt kan man också söka akut till BUP, då får man besök samma dag.
Nya patienter hänvisas till BUP-linjen, som tar in alla nya ärenden och akuta ärenden. Det går också att vända sig till 1177. Kvällar och helger är det akuten som gäller.
Vad tror du om hösten. Kommer det se bättre ut då med läkare?
– Det är jättesvårt att säga. Jag skulle vilja att det blir en god läkarbemanning, helst med egna läkare som vi anställer hos oss.