I det nya avatalet har polisförbundet tittat på tre delar, uppger Joakim Moritz, arbetstidsansvarig vid Polisförbundet inom region nord.
Hållbarhet över tid: att medarbetarna i yttre tjänst inte pressas så hårt att de blir sjuka.
Attraktionskraft: att lönen förbättras.
Verksamhetsnytta: att arbetsgivaren tycker det är värt att betala.
För de som tjänstgör i beredskap förändras vardagen från en hög arbetsbelastning med värsta fall uppemot sex, sju arbetspass extra i månaden. Till ett beredskapsläge, med helt andra förutsättningar.
– Vi har gett arbetsgivaren möjlighet att flytta ett dagpass till natten innan – med väldig kort varsel. Det är grunden i den här delen av avtalet, säger Joakim Moritz.
Den polis det berör, som till exempel är schemalagd för ett dagpass en tisdag, kan med ringas ut måndag kväll klockan 22.00 och jobbar därefter sina åtta timmar.
Beredskapsersättningen höjs också till en 18-del av grundlönen, uppger Joakim Moritz. För en polis med en lön på 28 000 kronor i månaden utgår 1500 kronor i ersättning.
– Man betalar för tillgängligheten. Blir du utringd får du ingenting extra, säger Joakim Moritz och fortsätter:
– Alternativet vi har är att ha ordinarie nattbilar, och det sliter oerhört mycket på kroppen.
Det nya beredskapsavtalet innebär också innebär att utryckningstiderna kortas, menar Joakim Moritz. Tidigare hade den utringda polisen en timme på sig att ta sig till polisstationen.
– Det är en ny skrivelse, vi har inte en timme på oss att kliva upp och koka kaffe. Det är så snart som möjligt. Här försöker vi ordna så att utrustningen finns närmare individen som jobbar. Därmed kan vi omedelbart bege oss till brottsplatsen.
På fråga om det nya avtalet innebär att befolkningen i glesbygden kan känna större trygghet framöver, säger Joakim Moritz.
– Det är jättesvårt att säga. Jag tycker det är förmätet att säga att det här skulle lösa situationen genom ett trollslag. Det vi ville se var fler medarbetare på tider där de själva tycker att de kan göra ett bra jobb, på dagtid eller kvällstid.
Eller i klartext:
– Vi vill att våra medlemmar ska känna en god moral och vara där medborgarna vill att vi ska vara.
Västerbotten är först ut, med start denna vecka, med de nyinrättade beredskapstjänsterna, uppger Joakim Moritz.
Avtalet innebär också bättre ersättning för polisens hundförare och högre ob-tillägg.