Avsågat gevär och dopning – bröderna beskyller varandra

I lägenheten hittades en avsågad, dubbelpipig hagelbössa och stora mängder dopningspreparat. Under måndagen var en Luleåbo i 35-årsåldern i rätten, misstänkt för grovt vapenbrott – men själv skyller han på sin yngre bror.

Polisens fynd i lägenheten. Vid husrannsakan hos Luleåbon hittades ett avsågat dubbelpipigt hagelgevär, 15 skarpa patroner och stora mängder dopningspreparat.

Polisens fynd i lägenheten. Vid husrannsakan hos Luleåbon hittades ett avsågat dubbelpipigt hagelgevär, 15 skarpa patroner och stora mängder dopningspreparat.

Foto: Polisen

Luleå2024-07-07 11:00

Nyheten i korthet

  • En man i 35-årsåldern från Luleå riskerar flera års fängelse för grovt vapenbrott efter att polisen hittade en avsågad hagelbössa och även stora mängder dopningspreparat i hans lägenhet i april.
  • Mannen skyller på sin yngre bror, som har en lång kriminell bakgrund och nyligen dömdes för grovt narkotikabrott.
  • Rättegången mot den äldre brodern börjar på måndag. Åklagare menar att brottet är grovt på grund av vapnets farliga natur och dess manipulerade tillstånd.

Det var i april i år som polisen gjorde en husrannsakan i en lägenhet i en by utanför centrala Luleå, med anledning av en utredning rörande misstänkt grovt narkotikabrott. 

I en byrå i lägenheten hittades ett dubbelpipigt, avsågat hagelgevär i en sportväska och i sidofacket fanns ammunition i form av 15 skarpa hagelpatroner. 

Även vapnets kolv var avsågat med tejp lindad runtom. 

undefined
Det dubbelpipiga avsågade hagelgeväret låg gömt i en sportväska i en byrå i lägenheten. Även vapnets kolv var avsågat med tejp lindad runtom.

Vid samma husrannsakan anträffade polispatrullen stora mängder dopningspreparat förpackade i plastpåsar – totalt cirka 400 stycken i kapsel- och pulverform. 

Lägenheten hade i perioder nyttjats av två bröder, främst av den äldre under senare år men även hans lillebror hade vistats i lägenheten av och till.

Den yngre brodern, som senare samma vår åtalades och dömdes för det grova narkotikabrottet, har en lång kriminell bakgrund och gjorde sig bland annat skyldig till ett allvarligt brott rörande brandfarliga och explosiva varor när han var yngre.

Den äldre har inte alls samma brottshistorik. 

Båda förhördes av polisen under utredningens gång och beskyllde då varandra för att äga den avsågade hagelbössan.

Efter en tids utredning häktades till slut den äldre brodern i mitten av juni, misstänkt på sannolika skäl för grovt vapenbrott och dopningsbrott. 

undefined
Stora mängder dopningspreparat förpackade i plastpåsar – totalt cirka 400 stycken i kapsel- och pulverform – hittades i en tv-möbel hemma hos Luleåbon i 35-årsåldern.

I förhören har han erkänt sig skyldig till en mindre del av dopningsbrottet, men förnekat stora delar av det. Mannen har däremot hela tiden anklagat sin yngre kriminelle bror för att äga hagelgeväret.

– Han visade vapnet för mig för flera år sedan, sa han i förhör.

Till mannens nackdel ska sägas att polisen säkrade omfattande dna-spår enbart från honom, medan det däremot saknades dna från lillebrodern. 

– Han har haft handskar på sig och jag var dum nog att ta i geväret utan handskar.

– Fruktansvärt att han skyller på mig. Vapen är inte min grej, sa lillebrodern i polisförhören. 

Under måndagen skedde rättegången vid Luleå tingsrätt där Luleåbon i 35-årsåldern slipper undan åtal för dopningsbrottet. 

Samtidigt riskerar han flera års fängelsestraff för att han hade hagelbössan i sin lägenhet. 

undefined
Polisen hittade även ammunition i form av 15 skarpa hagelpatroner i mannens lägenhet.

Åklagare Rickard Finnberg, som väckte åtalet, anser att brottet bör bedömas som grovt mot bakgrund av att vapnet var av "särskilt farlig
beskaffenhet" men också hade manipulerats och därigenom enklare kunde döljas.

Noterbart är också att regeringen skärpte minimi- och maxstraffet för grovt vapenbrott vid årsskiftet och efter lagändringen är straffskalan numera mellan fyra och sju års fängelse. 

Uppdaterat 9 juli: Domen avkunnades direkt i samband med rättegången och där frikändes 35-åringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!