Avsågad hagelbössa hittades i lägenhet - åtalade Luleåbon frias

Vid en husrannsakan hittades en avsågad, dubbelpipig hagelbössa och ammunition i form av hagelpatroner i en lägenhet utanför centrala Luleå. En Luleåbo i 35-årsåldern åtalades för grovt vapenbrott – men friades av Tingsrätten efter måndagens rättegång.

Puffbild - åtal grovt vapenbrott

Puffbild - åtal grovt vapenbrott

Foto: Montage

Luleå2024-07-09 17:04

Nyheten i korthet

  • En 35-årig man från Luleå åtalades för grovt vapenbrott efter att polisen hittade en avsågad hagelbössa i hans lägenhet, men frikändes av tingsrätten.
  • Mannen har konsekvent nekat till anklagelserna och tingsrätten bedömde hans uppgifter om vapnets hantering som trovärdiga.
  • Åklagaren överväger att överklaga domen, då den tekniska bevisningen pekade mot den åtalade mannen, trots frikännandet.

Rättegången mot den 35-årige mannen från Luleå ägde rum under måndagseftermiddagen i Luleå tingsrätt. Rättegången varade inte längre än ett par timmar och parterna behövde inte invänta tingsrättens dom. Den åtalade mannen frikändes från brott och försvarsadvokat Jens Nyström som företrädde den åtalade mannen är nöjd med tingsrättens bedömning. 

– Det fanns flera omständigheter i det här målet som faktiskt talade för att min klient inte var den som hade innehaft vapnet. Han har konsekvent nekat till anklagelserna och det var viktigt att få rättens bekräftelse på det också. Tingsrättens bedömning innebär också att man bedömer min klients uppgifter om hantering av det här vapnet som trovärdiga och riktiga, säger Nyström.

undefined
Domen avkunnades efter den knappt två timmar långa rättegången mot den åtalade mannen. En skriftlig dom väntas komma inom en vecka.

Åklagare Kristin Andersson yrkade på grovt vapenbrott med anledning av vapnets farliga natur och manipulerade tillstånd. Hon begärde även att den åtalade mannen skulle bli kvar i häkte. Domen finns ännu inte i skriftlig form men Andersson fick i korthet höra tingsrättens motivering till frikännandet.

– De tyckte att det fanns besvärande omständigheter för den åtalade men att utredningen inte gav tillräckligt stöd för påståendet om att han innehaft det här vapnet och känt till att det fanns i byrålådan i lägenheten, säger Andersson.

undefined
Det påfunna vapnets kolv var avsågat med tejp lindat runtom.

Vapnet hittades vid en husrannsakan av polisen inuti en sportväska i en byrålåda i den åtalade mannens lägenhet. I förhör med polisen skyllde den åtalade mannen på sin yngre bror och menade att vapnet skulle tillhöra honom. 

– Det finns en annan person som har delvis misstanke om brott men den misstanken har lagts ner då det inte gick att styrka att han skulle ha nånting med det här vapnet att göra, säger Andersson och fortsätter.

– All teknisk bevisning som fanns i det här ärendet pekade mot den åtalade. Både hans fingeravtryck och DNA fanns på vapnet och det hittades i en väska som tillhörde honom. Det finns alltså ingen teknisk bevisning som pekar mot nåt annat håll.  

undefined
I lägenheten hittades tillsammans med vapnet även ammunition i form av 15 skarpa hagelpatroner.

Beslut om ett eventuellt överklagande ska göras efter att den skriftliga domen kommit.

– Man får titta på vad som finns i utredningen och om det möjligen går att komplettera på något sätt för att jobba vidare och hitta någon som kan hållas ansvarig för det här vapnet, säger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!