Avfall som handelsvara

Avfall har blivit en global handelsvara.  Nu ska länsstyrelsen granska hur transporterna av farligt avfall sköts och hur flödena över gränserna ser ut.

Luleå2010-03-06 06:00
Länsstyrelsen i Norrbotten kommer tillsammans med miljökontoret i Luleå kommun att genomföra ett pilotprojekt under våren där man granskar transporterna av farligt avfall.Det sker mot bakgrund av att avfall har blivit en global handelsvara. Det förekommer att farligt avfall dumpas i Afrika och Kina, eftersom det blir billigare än att ta hand om det på ett säkert sätt i Europa. - Det här är ett sätt för oss att ta tag i frågan, hur ser det ut i Norrbotten, är det problem eller sköts det på ett bra sätt? säger miljöjuristen Mattias Lindgren vid länsstyrelsen i Norrbotten.Bostadsföretag
Granskningen ska dels omfatta de företag som normalt ägnar sig åt att ta hand om och transporterar farligt avfall, dels företag som inte ägnar sig åt avfallshantering.- Vi tänker oss att titta på bostadsföretag och elektronikfirmor, exemplifierar Mattias Lindgren.Det passerar även en del farligt avfall över den svensk-finska gränsen, på väg till ett tredje land.För en tid sedan stoppades en transport av sex ton blybatterier av tullpersonalen i Haparanda. Transporten var på väg till Litauen. Den visade sig vara olaglig, eftersom det saknades tillstånd från Naturvårdsverket för transporten och det inte heller fanns klart angivet vem mottagaren i Litauen var. Under hösten planerar länsstyrelsen att genomföra en liknande granskning i hela Norrbotten. Pilotprojektet i Luleå syftar bland annat till att pröva en bra arbetsmetodik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!