Så klarade de konkurshotet – ny butik i lokalerna

Skuldberget närmade sig sex miljoner kronor, samarbetet med Fjällräven upphörde och konkurs hotade. Efter motgångarna är rekonstruktionsplanen klar för anrika Äventyrsbutiken – och snart flyttar en jaktbutik in i källaren. "Jag hade inte tagit över bolaget om jag inte var optimist", säger Tobias Jönsson, 47 år.

w4t

Foto: Nils Johansson

Luleå2024-07-04 19:00

Nyheten i korthet

  • Äventyrsbutiken i Luleå kämpande med ekonomiska problem och konkurshot men har nu snart genomfört en lyckad rekonstruktionsplan.
  • Ägaren Tobias Jönsson har köpt ut sina partners och tar ensamt ansvar för butiken, som kommer att hålla kvar sitt breda sortiment trots tidigare försäljningssvårigheter.
  • Som en del av rekonstruktionsplanen kommer en jaktbutik att flytta in i källarutrymmet, vilket kommer att generera extra hyresintäkter för Äventyrsbutiken.

Ända sedan starten 1987 har Äventyrsbutiken (tidigare Hägglunds) erbjudit Luleåbor och andra ett brett kvalitetssortiment inom friluftsliv, sport och vildmark.  

Men de senaste åren har butiken kämpat i motvind och drabbats hårt ekonomiskt på grund av vikande försäljning och olyckligt stora lagerinköp.

– Det började med leveransproblemen under pandemin när vi tvingades lägga extra stora ordrar, vilket innebar att vi stod med väldigt stora lager från hösten -22 och framåt, berättar ägaren Tobias Jönsson. 

undefined
Äventyrsbutiken i Luleå drabbades hårt av både pandemin och den efterföljande lågkonjukturen – med skulder uppemot sex miljoner kronor. Förra sommaren inleddes en rekonstruktion för att undvika konkurs och nu har alla cirka 100 fordringsägare accepterat den avslutande rekonstruktionsplanen.

Allting förvärrades av ränteutvecklingen och den lågkonjunktur som handeln än i dag inte har återhämtat sig från. 

Inte minst cykelförsäljningen, som butiken satsade på en period, minskade drastiskt men efterfrågan även på det traditionella sortimentet sviktade.

Ett ytterligare bakslag kom när Fjällräven sa upp avtalen med sina cirka tvåhundra återförsäljare för att koncentrera sig på egna butiker och Naturkompaniet.

– Fjällräven var vårt största varumärke, så visst var det olyckligt. 

Konkurshotet tornade upp i horisonten och i fjol somras inledde Äventyrsbutiken en rekonstruktion för att bygga upp verksamheten på nytt och samtidigt komma till bukt med skuldberget.

Totalt handlar det om obetalda fakturor uppemot sex miljoner kronor och ett hundratal fordringsägare, såväl leverantörer av stora varumärken som kreditinstitut, banker och inte minst Almi Företagspartner som hjälpte Äventyrsbutiken med brygglån under pandemin. 

– Det var mycket tack vare Almi som vi överlevde. De, precis som vår bank och kreditinsituten, kommer också få 100 procent tillbaka av pengarna i rekonstruktionen, säger Tobias Jönsson. 

undefined
I fjol upphörde Fjällräven samarbetet med Äventyrsbutiken i Luleå. "Vårt största varumärke, så visst var det olyckligt", säger ägaren Tobias Jönsson.

Övriga fordringsägare får enligt rekonstruktionsplanen tillbaka cirka 25 procent av de uteblivna betalningarna. 

Under torsdagen hölls ett plansammanträde i Luleå tingsrätt och vid omröstningen framgick att minst två tredjedelar i varje grupp av fordringsägare sa ja till planen – med Skatteverket som en grupp, banker och kreditinstitut en annan och övriga fordringsägare en tredje.

Planen godkändes av tingsrätten och redan inför sammanträdet var Tobias Jönsson förvissad om att allting skulle gå igenom.  

– Vi hade redan gått ut till alla leverantörer och frågat om de godkänner planen. Omkring 80 procent svarade ja.

Efter sammanträdet kunde han pusta ut.

– En extremt lång, jättetuff process för mig och personalen. Jätteskönt att ha en lyckad rekonstruktion i ryggen nu. En nystart.

undefined
"Vill Luleåborna ha en levande stadskärna måste alla stötta de lokala butiker som finns kvar. Även kommunen måste jobba mer för stadskärnan", säger Tobias Jönsson, ensam ägare av Äventyrsbutiken i Luleå.

Jönsson är glad över att stödet är så grundmurat för att Äventyrsbutiken ska kunna leva vidare. 

– Vi är väldigt omtyckta bland både Luleåbor och leverantörer, är i princip unika i Sverige med vårt breda sortiment. I andra städer är det mer specialiserat, där vissa butiker har skidor, andra har kängor och så vidare. 

Äventyrsbutiken låg länge på Rådstugatan innan flytten till Storgatan 2005. Tobias Jönsson köpte butiken 2016 tillsammans med paret Mats och Anna Angerud för snart åtta år sedan men i och med rekonstruktionen har han köpt ut sina partners. 

– Nu går jag in som ensam aktieägare och har allt ansvar. En extra utmaning men det känns jättebra. 

Butiken hade tidigare sju fast anställda men är fem i personalen nu. I den sista rekonstruktionsdelen, som formellt avslutas den 11 oktober, vidtas även andra åtgärder för att slimma verksamheten.   

– Konceptet blir oförändrat, även om vi har slutat med cyklar och kajaker. Det tog för mycket plats och vi tjänade inte tillräckligt med pengar på det. 

undefined
Kalle Olhans, 21, och Hanna Högerlöf, 24, pluggar teknisk design i Luleå och sommarjobbar på Äventyrsbutiken. "Glada nyheter", sa de efter beskedet att rekonstruktionsplanen hade fastställts av Luleå tingsrätt under torsdagen.

Som ett annat led i rekonstruktionsplanen stänger Äventyrsbutiken källarplanet och flyttar upp skidförsäljningen. 

I stället tar de in en ny hyresgäst i källaren.

– Planen är att det ska öppna en jaktbutik där. Vi för dialog med olika aktörer och tror att det kan bli en jättebra lösning, utöver att vi också får en hyresintäkt.

Optimistisk inför framtiden?

– Absolut. Jag hade inte tagit över hela bolaget själv om jag inte var det.

Samtidigt hoppas han att cityhandeln i Luleå får bättre förutsättningar framöver.

– Vill Luleåborna ha en levande stadskärna måste alla stötta de lokala butiker som finns kvar. Även kommunen måste jobba mer för detta och inte bara nöja sig med handelsområden. Det viktiga är att det finns en mix i stan, säger Tobias Jönsson, ägare av Äventyrsbutiken i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!