Attityd avgör drogvanor

Det låter nästan som en saga men det finns ett mycket enkelt sätt att sänka alkohol- och drogkonsumtionen hos barn och ungdomar.
Metoden kallas ÖPP (Örebro preventionsprogram) och används sedan två år tillbaka på högstadiet Luleå kommun.
- Vi har sett goda effekter både när det gäller berusning och brott bland unga, säger Karin Markaberg, polisinspektör som utbildar skolpersonal i hela länet.

LULEÅ2007-08-31 06:00
I korthet går ÖPP ut på att skolpersonal sex gånger under högstadiet (en gång per termin) ger en kort information till föräldrarna i samband med ett föräldramöte. Föräldrarna får veta vikten och betydelsen av att hålla stenhårt på de åldersgränser som gäller för alkohol. Dessutom uppmanas föräldrarna att sätta sig ned och skriva gemensamma förhållningsregler när det gäller barnen.
- Vi fick jättebra information från skolans rektorer och vi föräldrar bestämde att vi skulle ha nolltolerans när det gäller våra barn, berättar Lisbeth Wiklund som har en dotter som i dag går i nian på Björkskataskolan.

Enkla regler
Föräldrarna satte sig ned och skrev ned några enkla regler, något som man följt sedan dess.
- Om barnen berättar att de ska sova över hos en klasskompis motringer vi alltid för att kolla att det stämmer och om vi skulle få syn på ett barn som röker eller dricker så ringer vi till deras föräldrar och berättar det, säger Wiklund.
De här enkla metoderna har effekt, det finns det statistik som visar. I Örebro har metoden används så länge att det går att dra säkra slutsatser.
- De stora effekterna kommer i årskurs nio. Med den här metoden är det färre barn som provar alkohol. Statistiken visar att 30 procent av barnen i nian drack sig berusade mer än en gång i månaden men att siffrorna sjunkit till 14 procent på skolor där ÖPP börjat användas, säger Karin Markaberg.
Enligt Lisbeth Wiklund är föräldrarnas engagemang ett stöd för barnen.
- Jag hjälper min dotter att säga nej. Hon får skylla på mig om det behövs, säger Wiklund.

Gränser
Örebromodellen håller på att införas i hela länet och meningen är också att tankegångarna också ska användas för barn i lägre åldrar.
- Det gäller att sätta gränser redan när barnen är små, menar Carina Hallqvist, för- och grundskolechef på Luleå kommun.
En kortare utbildning och 20 minuters information varje termin är allt som behövs.
- Det här är en otroligt billig brottsförebyggande åtgård, säger Markaberg.

Bra stöd
Fast vad händer då sedan barnen lämnat grundskolan?
- Det är viktigt att man håller ut. Man måste fortsätta att vara tydlig, även efter nian, säger Lisbeth Wiklund.
Enligt Karin Markaberg har metoden också effekt på de barn som redan prova att dricka alkohol.
- Det här är ett bra stöd för de föräldrar som har struliga barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!