Åttiotalstema på Hertsöskolan

Rena 1980-talet är det i veckan på Hertsöskolan.Man har den årliga kulturveckan och eleverna har fått välja olika områden som de ska syssla med; matlagning, idrott och hälsa, bild & form med mera. Det var full aktivitet på skolan i tisdags.

BILD & FORM. Adam Strand skapade figurer i lera i arbetsgruppen för bild och form under kulturveckan.

BILD & FORM. Adam Strand skapade figurer i lera i arbetsgruppen för bild och form under kulturveckan.

Foto: Eija Dunder

Luleå2010-02-24 06:00
- Det är elevrådet som bestämt temat i år och man bestämde att det skulle handla om 1980-talet, säger hemkunskapsläraren Anna-Maria Mikko. Hennes grupp som består av elever från skolans alla stadier har matlagning à la 1980-talet på schemat hela veckan fram till den stora finalen på torsdagen då även föräldrar är inbjudna till skolan.- Vi har lagat kyckling, berättar William Agnér från klass
5 b som berättar att han gärna både lagar mat och bakar hemma. Han och kamraterna i gruppen har alla valt matämnet. - Kycklingen kom starkt på 1980-talet liksom köttfärsen, gulasch var en rätt som blev poppis, man började baka grövre bröd, exempelvis med solrosfrö. Man började tänka mera hälsomässigt och träna à la Jane Fondas träningsprogram med work out, berättar Anna-Maria för Kuriren och elevgruppen.Nu på 2000-talet är det andra maträtter som lockar de unga.- Tacos, konstaterar eleverna och deras lärare som säger att de invandrade eleverna också är en viktig inspiration för de svenskfödda barnen när det gäller att lära sig äta mera av tallriksmodellens gröna del. Kulturveckan är inte bara en möjlighet att få syssla med favoritämnet i en obruten period. Det är även nyttigt att de olika årskurserna samsas och lär sig samarbeta. Något som på sikt gynnar skolans övriga verksamhet samt trivseln.Kulturveckan avslutas alltså med en hejdundrande festival dit eleverna själva bakar gott fika som säljs till besökarna som är inbjudna. Pengarna går till skolans elevfik.- De kommer att användas till lite trivselhöjande saker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om