Ätstörningar är en utbredd sjukdom i hela västvärlden. I Sverige lider, enligt en undersökning gjord 2014, var femte tjej av någon form av ätstörning.
– Det som är viktigt att poängtera, när det gäller ätstörningar, är hur allvarligt det är. Det är de psykiska sjukdomar som har högst mortalitet. Framför allt inom anorexi. Det är saker som är jätteviktigt att ta på allvar, säger David Clinton som jobbar på KunskapsCentrum för Ätstörningar på Karolinska Institutet i Stockholm.
En ätstörning kan te sig på många olika sätt. De mest kända diagnoserna är anorexia och bulimi. Men enligt David Clinton tillhör den största gruppen patienter de som drabbats av UNS, det vill säga ätstörning utan närmare specifikation.
– Det är de som inte riktigt uppfyller alla kriterier vad gäller huvudsyndromen anorexi och bulimi, säger han.
Det är inte bara är unga kvinnor som drabbas av ätstörningar, som många kanske tror. Sjukdomen sprider sig även bland män och äldre kvinnor, enligt Clinton.
– Ätstörningar är väldigt allvarliga på många sätt. De är väldigt förknippade med skam, kanske framför allt när det gäller bulimi och hetsätning. Folk kan gå med sina problem i 8–10 år innan de börjar söka hjälp. Det kan vara så att man skäms, man håller det hemligt för andra.
När det gäller ätstörningsvården ser David Clinton ett tydlig tendens: Det är krångligare att få hjälp i de norra delarna av Sverige.
– Hur mycket hjälp det finns att få för människor som drabbats av ätstörningar varierar väldigt mycket runtom i landet. Mitt intryck är att det inte är så väl försett uppe i Norrland, säger han.
När NSD pratar med Sara Norring som är registerkoordinator på KunskapsCentrum bekräftar hon uppgifterna.
– Om man drabbas av en ätstörning ska man helst bo söder om Gävle, säger Norring halvt på skämt, halvt på allvar.
I sitt arbete har hon full koll på vilka svenska ätstörningsenheter som finns registrerade i kvalitetsregistret Riksät. I Skåne finns till exempel så många som elva stycken. I Norrbotten finns bara tre: I Luleå (se nästa sida), Piteå och Gällivare.
De riktar sig samtliga till män och kvinnor över 18 år. För barn och ungdomar (under 18) finns det inte någon specialistenhet med fokus på ätstörningar i Norrbotten, då är det BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) som gäller.
David Clinton säger att man på KunskapsCentrum jobbar för att sprida kunskap och utbildningar om ätstörningar även i norra Sverige.
– Nu för vi bland annat diskussioner med folk i Östersund om att köra en utbildning för behandlare där. Det kommer att hjälpa en del, men jag tror att det finns jobb att göra även längre upp i landet, säger han.
Är sjukdomen lika vanlig överallt?– Absolut, absolut. Det är också viktigt att tänka på hur isolerade folk kan bli av sjukdomen. Speciellt i Norrbotten där det är väldigt stora avstånd.