Stig Holmberg säger sig vara van vid Ambulansförbundets retorik.
– Jag vet att de har uttryckt sig på samma sätt om andra regioner flera gånger tidigare. Vi känner oss trygga med den verksamhet vi bedriver, men vi är utsatta just nu. Läget är allvarligt, säger han.
Stig Holmberg känner inte till om regionen hyr in personal från Finland, men uppger att inskolning ska ske enligt gällande rutiner. Beroendet av hyrpersonal är något relativt nytt inom ambulanssjukvården, påpekar han.
– Vi är i nuläget helt beroende av hyrpersonal för att få det att gp ihop. Det är absolut ingen långsiktig lösning, säger han och påpekar att patientsäkerheten är det viktigaste.
– Det är den vi har i fokus hela tiden, vi försöker lindra problemen så att ingen ska komma till skada.
I östra Norrbotten är ett 100-tal arbetspass olösta inför kommande schemaperiod. Då är inte sjukfrånvaro och vård av barn inräknade. Om en månad löper uppsägningstiden ut för flera av medarbetarna som tidigare sade upp sig i Boden.
– Det är en personalkris som regionen står inför. För två veckor sedan skickade arbetsgivaren ut en annons efter ny personal, men de har inte börjat rekrytera ännu. Det blir minst två månader utan sex-sju stycken anställda här i Boden. Vad ska de bemanna med under tiden?, säger ambulanssjuksköterskan Alexander Morin, som även är förtroendevald inom Vårdförbundet.
– Till slut kommer väl arbetsgivaren att beordra övertid. Jag skulle tro att de flesta redan har 200 övertidstimmar per år, säger han.
Stig Holmberg har tidigare uttryckt en förhoppning om att personal som har sagt upp sig ska välja att återkomma till regionen. Nu arbetar man med ett antal åtgärder för att uppnå det, samtidigt som rekrytering av nyanställda pågår.
– Rekryteringar är en lång process, det tar tre till fem månader med inskolning.
Han vill inte säga exakt vilka åtgärder det rör sig om för att få tillbaka de som valt att sluta.
– Det finns inga formella beslut om det än. Men vi har lyssnat på vad medarbetarna har sagt.
Införandet av arbetstidsdirektivet fördubblar antalet arbetspass för de anställda,. Fler arbetspass ihop med jourtiden är det som har väckt störst missnöje bland de anställda.
– Det krävs fler medarbetare nu med de nya reglerna.Vi kommer inte att kunna lösa det här med några snabbåtgärder. Vi kämpade med vakanser redan innan arbetstidsdirektivet infördes och det krävs fler medarbetare nu. Det kommer inte att lösa sig från en dag till en annan, säger Stig Holmberg.