Åtgärder för skärpt konkurrens

Stat, kommuner och landsting upphandlar för knappt 500 miljarder kronor om året.  Ingen kan säga säkert, eftersom det saknas bra statistik.

INGEN OMBUDSMAN. Konkurrensverket vill få möjligheter att ingripa i grava fall där myndigheter och kommuner struntar i att upphandla. "Men det är  inte så att vi ska bli någon ombudsman för leverantörerna", säger generaldirektören Dan Sjöblom.

INGEN OMBUDSMAN. Konkurrensverket vill få möjligheter att ingripa i grava fall där myndigheter och kommuner struntar i att upphandla. "Men det är inte så att vi ska bli någon ombudsman för leverantörerna", säger generaldirektören Dan Sjöblom.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2009-06-03 06:00
Bristen på tilllförlitlig statistik gör att Konkurrensverket inte kan uttala sig om hur pass omfattande problemet med anbudskarteller bland företagen är. En rundringning som Konkurrensverket nyligen lät genomföra visade på att 20 procent av de tillfrågade ansåg att karteller förekom.- Det är alldeles för mycket, säger Dan Sjöblom, Konkurrensverkets generaldirektör när han besöker Luleå i samband med ett möte för företagare och upphandlare från offentlig sektor.Han betonar dock att det inte finns några vetenskapliga belägg för siffran, eftersom det överhuvudtaget saknas statistik över den offentliga upphandlingen i Sverige.Marknadsdomstolens dom mot företagen i asfaltkartellen kommer att ha en avskräckande effekt tror han. Företagen kommer nu dessutom att drabbas av skadeståndsanspråk från kommuner och staten som förlorat pengar när de betalat för mycket på grund av den bristande konkurrensen. På den upphandlande sidan ser Konkurrensverket tre huvudproblem som man i dagsläget inte har några möjligheter att komma åt. Det första är statliga och kommunala enheter som själva anser att de inte omfattas av reglerna om offentlig upphandling. Här vill Konkurrensverket få möjlighet att gå till domstol för att få saken prövad och att det ska skrivas in i statliga bolags bolagsordningar om de är upphandlande myndigheter.Det andra är direktupphandlingar, där företag inte ges möjligheter att konkurrera. Konkurrensverket vill få möjligheter att ingripa i grava fall där lagstiftningen åsidosätts.- Men det är inte så att vi ska bli någon ombudsman för leverantörerna. Det har vi inte resurser till, poängterar han. Det tredje är när upphandlade enheter ställer oproportionerliga krav vid sina upphandlingar, för att begränsa vilka företag som deltar i anbudsgivningen. Även här vill Konkurrensverket få möjligheter att agera. Konkurrensverket har lämnat förslag på lämpliga åtgärder till regeringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!