Äter grillmat i stället för skolmat

Många av eleverna på Björkskataskolan äter inte skolmaten.  - Vi ser ett problem med att alla barn inte äter, säger rektorn, Lo Fisher.

VIKTIGT ATT ÄTA LUNCH. Rektor på Björkskataskolan, Lo Fisher, säger att skolan skulle vilja att eleverna åt bättre och mer.

VIKTIGT ATT ÄTA LUNCH. Rektor på Björkskataskolan, Lo Fisher, säger att skolan skulle vilja att eleverna åt bättre och mer.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2010-02-17 06:00
På Björkskataskolan som är en årskurs sju till nio-skola finns 300 elever. Lo Fisher berättar att vissa dagar kan tio procent av eleverna hoppa över skolmaten. Alldeles utanför skolbyggnaden finns både en livsmedelsaffär och en restaurang/grill. - Grillen lockar väl, när man kommer från en småskola och börjar sjuan så finns plötsligt valmöjligheten där, menar Lo Fisher. Därtill finns det också elever som tycker att maten på småskolorna de kommer ifrån smakade bättre och tror att maten på Björkskataskolan är skickad från andra sidan stan. - Maten lagas här. Jag tycker personalen är duktig, säger hon. För att råda bot försöker skolan att ha en dialog med eleverna om hur viktigt det är att äta skollunch, även en dialog med elevrådet förs om hur matsalen kan bli en bättre lokal liksom hur salladsbordet kan förbättras. Gammal jargong
Att alla elever inte gillar skolmaten menar Lo Fisher är en jargong som alltid funnits på skolan. Samtidigt pekar hon på att mat som lagas till 300 personer inte smakar samma som hemma. - Det är även mycket skriverier om besparingar inom skolan, eleverna tycker sig se att maten blivit sämre. Jag tycker inte det, men den känslan finns hos eleverna och då måste vi ta den på allvar, säger hon. Riktigt god ibland
Sandra Rimmi och Angelika Åhl som går i årskurs åtta äter nästan alltid skolmaten. - Annars blir jag så hungrig och orkar inte med skolan,
ibland när jag har pengar kan jag gå till grillen. Skolmaten kan vara riktigt god, säger Angelika Åhl och räknar upp rätter så som raggmunkar, potatisbullar och kycklinggryta med curry. Ett av ärendena på skolpolitikernas senaste arbetsutskott var ett uppdrag från skolchefen om att utreda en minskning av skolmåltidernas budgetram motsvarande fem miljoner kronor. Frågeställningarna handlade om vad som ska prioriteras i framtiden, lagad mat i skolorna eller om maten vid exempelvis mindre förskolor och skolor ska tillagas i ett produktionskök. Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Ingrid Norberg, säger dock att ärendet skrotats. - Det utgår tills vidare. Vi kommer med ett nytt förslag som handlar om kvalitén på skolmaten, säger hon. I förra veckan kunde Kuriren också berätta om politikernas löften kring skolmat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om