Den schablonersättning som utgår, 275 kronor per timme, motsvarar inte de kostnader som privata företag har för att hjälpa vårdbehövande till ett drägligt liv enligt LSS, Lagen om stöd och service, enligt en rapport som Tomas Agdalen står bakom.
– Verksamheten är säkert jättebra. Frågan är hur mycket pengar som behövs? säger Agdalen.
Han skriver i sin rapport att de privata företagen har en marginal på 54 kronor per utförd assistanstimme.
Politikerna börjar nu agera i frågan. Folkpartiets ledning säger nej till kortsiktigt ägande och efterlyser till och med mer regler.
Galopperande kostnader
I Norrbotten finns två större företag som åtminstone själva räknar sig som lokala. Det handlar om Din förlängda arm, med kontor i Luleå, som ägs av Leana förvaltning och Inre kraft, som hör hemma i Boden men är ett av företagen i Team Olivia AB som i sin tur till 60 procent ägs av Procuritas Capital Investors. De är de största aktörerna i hemkommunerna. Men i Luleå agerar även också Humana Assistans AB och Frösunda omsorg AB, två av de bolag som ägs av riskkapitalföretag med säte i London, och ytterligare 14 bolag och kooperativ. Frösunda omsorg är störst bland assisansbolagen i Piteå med 23 anslutna brukare och på andra plats kommer Humana assistans med 20.
Från 1997 till 2012 har kostnaderna för assistansersättning ökat från 4,5 miljarder kronor till 25,9 miljarder kronor i hela landet. Och ändå är antalet brukare inte alltför stort. I Norrbotten 832.
Utförarna å sin sida vill hellre tala om kvalitet och om att dessa kan hjälpa brukarna till ett bättre liv. Man påpekar gärna att det var avsikten med införandet av Lagen om stöd och service. Brukarna skulle själva ha inflytande över vilka personer som kom in i hemmet, in i det allra mest avskilda och privata. De skulle inte behöva tilldelas assistenter och de anhöriga skulle avlastas i möjligaste mån
188 i Luleå
I Luleå får 188 personer assistans enligt LSS. 133 av dessa anlitar assistansföretag eller är egna arbetsgivare för assistenter. Resten får hjälp av kommunalt anställda.
I Boden är sifforna 80 brukare. 19 av dessa har valt kommunen och övriga 69 någon annan utförare.
I Piteå får 129 personer assistansersättning. 76 har valt privata aktörer. I Haparanda finns 56 brukare, 31 har valt en privat utförare.
De privata utförarna tar emot större och större andel av brukarna. Västerås kommun är en av de kommuner som inte har någon egen verksamhet. Där är brukarna hänvisade till privata utförare.
Tidningen Vision har visat, med hjälp av statistik från Försäkringskassan, Socialstyrelsen och Inspektionen för socialförsäkringen, att de privata företagens andel av marknaden 2012 var 47 procent. Kommunerna ligger på 39 procent, men kommunernas andel 1997 var 57 procent.
Miljarder används till personlig assistans alltså, men frågan är: Ska skattepengar gå till att privata företags vinst – även om dessa företag driver en viktigt och god verksamhet? Tomas Agdalen tycker inte det.