Åskväder - ovanlig företeelse i Norrbotten
Norra Sverige är den åskfattigaste delen av Sverige. I genomsnitt drabbas Norrbotten av åskväder mellan fyra och åtta dagar per år. Det är den allra nordligaste delen av länet samt fjällen som är mest skonad från åskoväder.
Bymolnet växer till när det ska till att åska samtidigt som det sker en separation av elektriska laddningar så att den nedre delen av molnet blir negativt och den övre delen positivt laddad. Det är inte känt hur denna separation av laddningar går till men den hänger ihop med att molndroppar, regndroppar och snöflingor rör sig upp och ned i molnet.Mark och moln
Urladdningen (blixten) sker när spänningsskillnaden blir tillräckligt stor mellan mark och moln. Urladdningar sker också inom molnet. Blixten är ett resultat av naturens strävan att uppnå jämvikt.I södra Sverige har många platser åska mellan 14 och 18 gånger per år men det är ändå låga siffror i ett internationellt perspektiv. I tropikerna går åskan betydligt oftare. I exempelvis Amazonas har man cirka 250 åskdagar per år.Bogor i Javas bergstrakter sägs vara den åskrikaste platsen på jorden med 322 åskdagar per år.Det pågår ständigt cirka 2.000 åskväder i jordens atmosfär. Sverige träffas årligen av cirka 100.000 blixtnedslag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!