Nämndemannaföreningen bjöd in till en utbildningsdag i Luleå rättscentrum med fokus på en typ av brottslighet som inte ens fanns för bara 30 år sedan. Och den senaste tiden har det ökat explosionsartat.
Dagen var finansierad av Brottsofferfonden och på plats fanns nämndemän från Luleå, Boden och Piteå.
Det handlar om näthat och som en del i utbildningsdagen fanns journalisten Robert Aschberg på plats för att föreläsa. Han var nyligen aktuell med tv-programmet Trolljägarna där han spårade upp anonyma näthatare och ställde de till svars öga mot öga.
– Det är anonymitetens tid. För att de tror att de är anonyma så beter de sig på ett jäkla sätt, säger Robert Aschberg.
Han gör en liknelse mellan beteendet på internet och skjutvapnet muskötens uppfinnande.
– Avståndet gör det enklare att inte relatera till offret som dödas eller i det här fallet trakasseras på nätet. Sker det öga mot öga så är det betydligt svårare.
Det handlar om rasism, hatbrott, förtal, olaga hot, sexuellt ofredande och utnyttjande av barn för sexuell posering för att nämna några. Grova brott som många inte inser allvaret av bara för att de sitter vid sin datorskärm i hemmet, menar Robert Aschberg.
I programmet Trolljägarna spårades näthatarna upp och ställdes till svars av Aschberg för sakerna de sagt på internet.
– Många bröt ihop och bad genuint om ursäkt till personen de utsatt för vad de gjort. De blev berusade på något sätt och insåg inte vad de höll på med. Sedan finns det ju de som vet exakt vad de håller på med, säger han.
– Gemensamt är att anonymiteten är oerhört viktig för de här människorna. Konfronteras de blir de genast osäkra.
Aschberg menar också att den här typen av brott är så pass vanlig att polisen omöjligt kan hinna med.
– Det som var hanterbart förut är nu laviner som omöjligt hinns med av polisen. När det går ett drev mot en människa är det i så stora volymer när det sker på nätet.
Han menar att lagarna som behövs finns på plats men på någon annan del i processen sviker det för att lyckas bromsa utvecklingen.
– Programmets syfte var att belysa problemet och lyfta en diskussion om det. Samma lagar gäller på nätet som det gör i ”verkliga livet”, säger Robert Aschberg.