– Det är trångt på nästan samtliga håll. Men elever och pedagoger gör det fruktansvärt bra, säger Mattias Nilsson, rektor för högstadiet på Hertsöskolan.
Generellt anser han att det löst sig något bättre för mellanstadiet än högstadiet.
– På mellanstadiet har de okej lekmiljö och är mindre trångbodda. Av högstadieeleverna är det årskurs sju som har det tuffast. Där är det trångt. Stökigast har det varit i årskurs åtta, där några elever haft problem med omställningen. Men vi har gjort en omorganisation och plockat in stödpersonal.
Elevtransporterna är löst genom en buss som går från Hertsöskolan till de olika enheterna 7.55 på morgonen, och sedan tillbaka på eftermiddagen.
– I slutet av dagen kan eleverna få vänta 15–20 minuter på vändande buss.
I månadsskiftet hoppas Nilsson på ett första besked om upphandlingen av moduler som Luleå kommun gör.
– När modulerna är på plats så löser sig mycket. Fram till dess måste vi göra det bästa av varje dag, säger han.
Så här är läget, årskurs för årskurs:
Årskurs 4: Går på Svedjeskolan. Två basgrupper och fritids för 4-6 håller till i en paviljong, en fristående byggnad på skolgården. Äter i matsal. All idrott sker utomhus. Slöjd på Ängskolan. Några gånger har ordinarie mat tagit slut och har då inte varit en komplett lunch. Detta har lösts genom uppvärmning av annan mat.
Årskurs 5: Går på Norrgården, en före detta förskola på Hertsön. Två basgrupper. Äter i klassrum. Två klassrum och sex grupprum. All idrott utomhus. Ej tillgång till omklädning och dusch. Slöjd i Ängskolan.
Årskurs 6: Går på Ängskolan. Två basgrupper. Äter i matsal. Halva gymnastiksalen är uppdelad till klassrum. Tillgång till slöjd. All idrott utomhus. Ej tillgång till omklädning och dusch. Endast teoretisk hemkunskap tills vidare.
Årskurs 7: Se separat artikel.
Årskurs 8: Går på Haga, Knöppelåsen, i en före detta förskola. Tre klasser fördelade på sex mindre klassrum med glasväggar mellan. Äter i matsal.
Årskurs 9: Går på Skurholmens förskola. Fyra klasser fördelade i fyra klassrum. Äter i klassrum.
För både årskurs 8 och 9 gäller följande:
All idrott utomhus. Endast teoretisk hemkunskap tills vidare. I musiken jobbar man mycket digitalt. Endast enkla experiment inom naturkunskapsämnena. Tillgång till Furuparkskolans träslöjdsal.