Arkiverad historia

I Norrbottens museums arkiv och magasin finns länets historia samlad. I en salig röra kan man tycka. Bilder och föremål som få människor känner till eller har sett skymten av.

LULEÅ2007-02-06 06:00
Kuriren fick följa med på en vandring i stora och välfyllda källarlokaler i anslutning till museet. Eva Landberg är avdelningschef vid museets bildarkiv och Anja Wrede arbetar som antikvarie vid museets föremålsamling. Över 60.000 föremål och 1,5 miljoner bilder finns sparade och med start 2008 flyttas allting till Björkskatans vårdcentral.
Anledningen: ökad tillgänglighet och bättre arbetsmiljö vid föremålsvård.

Textilierna i ordning
I källarlokalerna ryms samiska samlingar, arkeologiska samlingar, medeltida samlingar och mycket annat. Föremålen är katalogiserade och i hyllor finns lådor med små fack för mindre arkeologiska fynd.
- Varje föremål får sitt eget nummer tilldelat sig, ett landskap, en socken och ett fornlämningsnummer. Föremålen vägs och mäts och fotograferas ibland, säger Anja Wrede.
På sina ställen är det så tätt mellan hyllorna att det är svårt att vända sig om. Längre in i lokalen finns större föremål, till och med bilar. En likvagn med svarta fransar, en mindre buss och en hästdroska.
Eva Landberg skyndar sig in till textilierna. Gröna skynken hänger för glasluckorna där människors kläder ligger sorterade.
- Så här det ska se ut när allting är i ordning. Här finns bindmössor, kläder och mycket annat. Vi har kunskaper om varifrån det kommer, men det är svårt att veta allting om de äldsta föremålen.

9.000 år gammalt ben
I de långa gångarna står föremålen nästan på varandra. Tavlor, en lucksäng från 1800-talet och en tvättmaskin som slutade fungera för längesedan för att nämna några. Stora delar av föremålssamlingarna är arkeologiska fynd från Gammelstad och kyrkbyn under medeltiden. Det äldsta föremålet i samlingen är ett ben från Kangos.
- Det finns daterat ett litet ben som är 9.000 år gammalt och det var museets arkeolog Olov Östlund som hittade det. En kontrast till det är att vi har ett fotbad från 1980-talet i samlingarna, säger Anja Wrede.

Ökad tillgänglighet
Norrbottens museum har 60.000 föremål och 1,5 miljoner bilder som skildrar länets historia och få har möjlighet att besöka arkiven eller magasinen. Främst är det forskare och konstnärer som finns på plats för att vidga sina kunskaper kring ett föremål eller en bild.
Eva Landberg arbetar med museets bildarkiv för besökare och har hand om bilder från hela länet, tagna i slutet på1800-talet och fram till i dag. I arkivet finns bilder på till exempel vyer, byggnader, från skogsbruk och handel. Nu längtar hon efter bättre lokaler.
- När vi får allt på plats på Björkskatan kommer vi kunna visa upp föremål och bilder på ett annat sätt eftersom vi får bättre förutsättningar. Då kommer vi att kunna ta emot skolklasser för till exempel en pedagogisk utställning, men vägen dit är lång, säger Eva Landberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om