Arkitektens utspel: Slå vakt om stadsmiljön i Luleå

Hon har vunnit de två senaste arkitekttävlingarna i Luleå. Nu vill Britt Almqvist skapa debatt. "De kommande industriella investeringarna ger Luleå en unik möjlighet att utveckla stadskärnan och skapa en sammanhållen stadsmiljö - om vi bara vågar tänka efter och diskutera idéer.”

Arkitekten Britt Almqvist vill skapa debatt kring stadsutveckling. "Luleå har fått en unik möjlighet eftersom så många vill bygga här. Nu gäller det att tänka efter vilka kvaliteter som vi vill ge framtidens Luleå. Är det verkligen spridda höghus som vi vill ha på stadshalvön?

Arkitekten Britt Almqvist vill skapa debatt kring stadsutveckling. "Luleå har fått en unik möjlighet eftersom så många vill bygga här. Nu gäller det att tänka efter vilka kvaliteter som vi vill ge framtidens Luleå. Är det verkligen spridda höghus som vi vill ha på stadshalvön?

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2023-04-21 05:00

Arkitekten Britt Almqvist är verkställande direktör och majoritetsägare i Ahlqvist & Almqvist som med sina 22 anställda är ett etablerat företag i Stockholm.

Uppvuxen i Gamla Bergnäset och Knöppelåsen har hon kvar sitt hjärta i Luleå. Ett par gånger per år besöker hon sin forna hemstad som hon bidragit till att utforma.

Hon är arkitekten bakom Malmstranden, vars andra etapp byggs för närvarande på Malmuddens norra udde och ritade även det vinnande bidraget i Luleå kommuns senaste arkitekttävling. Skanskas byggprojekt intill Mjölkuddsrondellen omfattar tre huskroppar där det högsta är ett tolv våningar högt trähus. Byggplanerna har passerat samråd. Förhoppningen är att bygget ska få ett klartecken framåt hösten.

Nu vill Britt Almqvist skapa debatt kring stadsutvecklingen i Luleå. Hon anser att i dag finns en unik möjlighet att skapa en helhetskänsla i staden genom att bebygga tomma kvarter och därmed få en mer sammanhållen stadsväv.

Hon uttrycker oro över att antalet våningar maximeras på vissa tomter i centrum och nämner brandstationstomten samt Folkets hus-tomten som två exempel.

– Jag förstår att det är ekonomiskt intressant att bygga högt, men är det verkligen de kvaliteterna vi vill ge framtidens Luleå? Nu har vi möjlighet att utforma ett Luleå som ska finnas kvar i många år framåt. Då är det viktigt att det blir en öppen diskussion om vad och hur vi ska bygga.

Hon pekar på Kirunas nya stadskärna och Kronandalen som exempel på en problematisk stadsplanering. 

I Kiruna byggs det sex, ibland sju våningar höga hus längs smala gator, vilket skapar mörka skuggor och dåliga boendemiljöer. Samma problematik kan uppstå i Kronandalen, där tätt placerade kvarter skapar ett mörkt intryck. Kanske hade i stället fler stadsradhus i tre våningar varit en bättre lösning.

– Målet att skapa stad i ett nytt bostadsområde är kanske inte så enkelt. Ibland kan det vara att föredra att hellre välja en förtätning av ett redan existerande stadsdelscentrum. Det kan lyfta ett område och ge nytt liv. På Örnäset finns outnyttjade ytor, säger Britt Almqvist. 

Är du oroad för Luleås utveckling?

– Nja, kanske inte oroad. Jag efterlyser mer omsorg för staden. Alla städer i Norrbotten står inför en möjlighet att utvecklas och då måste man vara försiktig, eftertänksam och försöka hålla igen. I Luleå har vi på senare år sett det byggas höga hus i centrum. Är det den utvecklingen och den siluetten som vi vill ha? Det är förstås en viss mängd bostäder som behöver byggas, men det borde diskuteras mer om hur vi ska hantera den volymen. Nu finns en möjlighet att utveckla stadskärnan och skapa en sammanhållen stadsmiljö utan tomma tomter och utan spridda höghus som sticker upp här och där.

Hur stämmer det här resonemanget med ditt tolv våningar höga hus på Mjölkudden?

– Alla städer kan ha högre hus, men de måste förhålla sig till sin kontext. Tanken med byggprojektet vid Mjölkuddsrondellen var att skapa ett utropstecken längs en grön ridå mot Luleå centrum och koppla till trähuset till stadens andra röda trähus; Kulturens hus och Norrbottensteatern. Nu handlar det om att inte bygga ett nytt Klondyke utan om att identifiera stadens kvalitéer, värna och utveckla dessa till ett Luleå för framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!