Statistik är en sak och verkligheten en annan.
Daniel Pettersson, chef för trafikenheten i Norrbotten säger att det, statistiskt sett, inte sker fler olyckor under storhelger.
– Att det sker fler olyckor under storhelger beror däremot på, tror jag, att fler personer är ute i trafiken, säger Daniel Pettersson.
Att olycksstatistiken skulle bero på att folk sätter på sommardäck för tidigt tror han inte på.
– Det tror jag inte har någon betydelse. Folk här uppe har på vinterdäcken så länge det behövs, jag tror det är annorlunda söderut men där är det ju inte vinterväglag på samma sätt som här, säger han.
Det finns dock saker som Daniel Pettersson vill lyfta.
– Det första är ju självklart, kör inte bil eller skoter i berusat tillstånd, säger han.
Han säger vidare att det är av vikt att man lastsäkrat om man kör med släpvagn och att man håller hastighetsbegränsningarna.
– Det händer ganska ofta att man blir omkörd av personer som drar släpvagn. Man får bara köra högst 80 kilometer i timmen med släp.
En annan sak som trafikchefen nämnde är att trafikanterna ska ta god tid på sig, stress kan göra att hastigheten och chansningar vid omkörningar ökar.
Vilka vägar är farligast?– Utan tvekan vägar som saknar vajerräcken vilket oftast är inlandsvägarna.
Patrik Juhlin, brandingenjör på räddningstjänsten i Luleå håller med Daniel Pettersson men han vill höja ett varningens finger för andra saker.
– Kolla väderprognosen på vägen till resmålet och kör inte längre ön nödvändigt, säger Patrik Juhlin.
Nu är det inte bara trafiken som vållar problem för personer och räddningstjänsten. Patrik Juhlin vill påminna om saker som folk kanske inte alltid tänker på.
– När man kommer till sitt fritidshus eller den stuga man har hyrt bör man, innan man sätter i gång gasolen, kontrollera att ventilerna inte är igensatta av snö eller annat. Det är likadant med braskaminer, kontrollera att det inte ligger något i rökrören.
En annan sak som Patrik Juhlin vill varna för är att kontrollera kylskåpet. Ibland är det gamla kylskåp som har stått och samlat dam hela vintern kan orsaka elbränder
– Jag tycker också att det är viktigt att man pratar med någon, exempelvis en anhörig, om var man ska och när man tror att man kommer till målet. Jag tycker också det är viktigt att man kontaktar den anhörige när man kommit fram.