500 barn dansar i Drakkristallen

I helgen dansar hundratals barn, mellan fyra och tolv år gamla, när den årliga danssagan hålls i Luleå Energi Arena.

Huvudrollerna i årets danssaga Drakkristallen.

Huvudrollerna i årets danssaga Drakkristallen.

Foto: Tove Höök Bittkowski

Luleå2023-05-12 16:12

250 barn dansar in på Luleå Energi Arena-golvet för fredagsmorgonens föreställning om Drakkristallen, årets danssaga. Det är det första uppträdandet av totalt fyra som ska hållas under både fredagen och lördagen. Sammanlagt är det 500 dansare, men de delas upp på två olika uppträdestillfällen. Barnen, som är mellan fyra och tolv år gamla, dansar gruppvis i olika utstyrslar. Under fredagen sitter främst skolklasser i läktaren för att se på årets danssaga, men på lördagen kommer allmänheten vara välkomna.

– Vi har övat sedan sportlovet, säger Maria Östberg, danslärare på Luleå rytmik- och balettförening.

Dansarna Stella Sevä, 15, Maya Leander, 16, Mia Lindfors, 17, My Lind, 16, Moa Renberg, 17, och Tilda Hellgren Grape, 17, är de som fått huvudrollerna i årets saga. De har alla varit med och gjort danssagan när de var små.

– Det är så mysigt att vara med i danssagan, säger Tilda, som spelar krigaren Nami.

– Det påminner om när man var liten och själv var med och dansade, tilllägger My, som spelar Ranja.

Huvudrollerna är med i alla uppträdanden, medan de andra har ett om dagen. Några av de andra huvudrollerna i sagan är Draken, Krigarkatten och bältdjuret Tuktuk.

– Vi är ganska nervösa inför lördagen, mer än fredagen, för då kommer familj och vänner, säger huvudrollsinnehavarna samstämmigt.

Danssagan sätts upp varje år av Luleå rytmik- och balettförening. 

– Vi har gjort danssagan i 30 år. Det är ett bra koncept. Barnen får hela tiden vara med och följa med i historien och hamnar inte bakom scenen, säger Maria Östberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!