Årets säkraste vårtecken – danssagan

450 dansade barn och 1.600 skolelever i publiken under skolföreställningarna.Luleå rytmik- och baletts danssaga bjöd åter på högt tempo.

Större roller. Paulina Vikström, Alva Oscarsson, Amanda Olsson och Elin Wallbäcks gestaltade friare samt kungen och drottningen.

Större roller. Paulina Vikström, Alva Oscarsson, Amanda Olsson och Elin Wallbäcks gestaltade friare samt kungen och drottningen.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-05-16 15:00

I årets danssaga får publiken följa prinsessan Alizas kamp för att slippa bli bortgift, till sin hjälp har hon en häxa och Irrblossen samt alla dansande barn förstås. Kungen,drottningen och småbröderna finns också där tätt intill, liksom de tre friarna.

Aliza spelas av 13-åriga Hanna Svedlund.

– Det är jätteroligt, jag har alltid tyckt att det sett jätteroligt ut att dansa en av huvudrollerna, säger hon.

Hanna Svedlund har dansat sedan hon var i fyraårsåldern så genom åren har det hunnit bli en hel del danssagor. Numera dansar hon jazzdans vilket hon också gör till större del under föreställningen.

Vad det är som är så roligt med dans?

– Jag vet inte riktigt , men jag gör det hela tiden och det känns som jag, säger hon.

Nu stod inte alla 450 barn på scen samtidigt, inte heller alla skolelever fanns i publiken samtidigt utan det hela var uppdelat på två föreställningar. Dansläraren Lisa Hennix medger att det ligger ett riktigt hästjobb bakom föreställningarna.

– Men vi har gjort det så många gånger nu och har koll på läget. En stor del av danskonsten är också att stå på scen med ljussättning och danskläder, säger hon.

Själv är hon 37 år och började som elev i föreningen när hon var i tioårsåldern, även för hennes del har det blivit en hel del danssagor genom åren.

– Jag minns fortfarande hur det var.

Barnen som medverkar är i åldrarna fyra till tolv år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!