Videon är inte längre tillgänglig
När Kuriren når Linda Moestam, 28, har hon precis tagit en andningspaus. Dagen har tillbringats med att packa inför resan till Pridefestivalen i Stockholm.
- Jag åker i kväll, det har varit mycket på samma dag. Men det ska bli riktigt roligt, det är så många härliga människor där, säger hon.
Ja, det har varit mycket på samma dag. Och mer ska det bli. Mitt i allt är hon Årets Luleåbo.
- Tack! Det känns jätteroligt. Det är himla smickrande och roligt när folk röstar på en. Det är alltid svårt att värdera sin egen insats. Jag tycker att alla människor har något bra de kan tillföra, säger hon när nyheten når henne.
Första kvinnan
Inte nog med att hon står högst på prispallen bland de nominerade, Linda Moestam är också den första kvinnan som går hela vägen i tävlingen.
- Är det sant? Men du, det gör mig jätteglad! Nu känns det ännu bättre. Kvinnor måste alltid ta plats överallt och hela tiden. Åh, så roligt det känns att jag kan vara representabel för fler kvinnor.
Kurirens tidningschef och ansvarige utgivare, Mats Ehnbom, gläds med henne.
- Det känns väldigt roligt att en kvinna vinner Årets Luleåbo. Linda Moestam har visat ett civilkurage som också läsarna tycker är viktigt. Det är oerhört betydelsefullt att det finns personer som vågar stå på vårdtagarens sida, säger han.
Ja, på vårdtagarens sida stod Linda Moestam. Nomineringen löd "Mot sina chefers vilja slog hon larm om sexuella övergrepp på ett äldreboende i Luleå."
Slog larm
Det var när Linda Moestam under våren arbetade på äldreboendet som händelsen utspelade sig. En 80-årig man förgrep sig sexuellt på en annan boende, en dement kvinna. Årets Luleåbo slog larm utan att tveka.
-För mig var det totalt självklart att slå larm. Jag har utbildat mig i drygt fem år för att jobba som genusvetare. Nu blev allt så tydligt, en man våldtar en kvinna rakt framför mina ögon. Det var en självklar reaktion, jag tänkte inte på några konsekvenser då, säger Linda. Hon har också mottagit mobbingjouren Mods diplom för civilkurage.
Färgstark, driven och framåt i de flesta situationer. Det är lite så hon är, Linda Moestam, som återvänt till Norrbotten och Luleå efter tio år söderut.
Genusfrågor
Här vill hon arbeta med genusfrågor lokalt. Under sommaren 2011 var tanken att fortsätta som vårdbiträde på ett annat äldreboende. En idrottsskada i axeln kastade dock om planerna. I stället har sommaren inneburit tid för Linda Moestam att skriva en uppsats inom genusvetenskap, om jämställdhet.
- Alla inte har samma möjligheter och rättigheter. Det tycker jag borde vara en självklarhet. Så länge det inte är rättvist får vi jobba för att göra något åt det. Jag tycker fortfarande att vi har en otroligt lång väg att vandra. Vi har inget öppet klimat vad gäller sexualitet till exempel. Det finns även en stark skillnad mellan kvinnor och män. Jag vill arbeta med att komma ifrån den binära uppdelningen mellan kvinnor och män. I själva verket är vi inte alls så olika varandra som den samhälleliga bilden så ofta talar för. Allt handlar om sociala konstruktioner där allt är möjligt att förändra.
Luleå på kartan
Linda Moestam vill se Luleå utvecklas och kasta sig djupare in i sexualitetsdebatten. Som före detta Malmöbo tar hon med sig erfarenheter från söder.
- I Luleå ligger vi ganska långt efter, om man jämför med södra Sverige, när det gäller just sexualitetsdebatten. Vi har inte lika stort utbud helt enkelt. Luleå, som är en stor studentstad, saknar till exempel forum för gaystudenter. Här har vi bara en enda klubb som inte är en heteroklubb, och den är fantastisk. Besökare från hela Norrbotten och Västerbotten åker till Luleå för den klubben. Det indikerar att det saknas något i Norrbotten. Nu är det rätt tid, efterfrågan är stor och många är väldigt positiva, en förändring har skett under de senaste tio åren. Det går starkt framåt men vi kan inte vara nöjda förrän vi ser att det fortsätter.
Linda berättar att utbildningar med fokus på genus mest finns söderut. Det är också vanligt att det är där genusvetarna stannar. Linda menar att det är därför Norrbotten inte har fastnat på kartan.
- Det finns såklart eldsjälar. Jag ville komma tillbaka och jobba med genusfrågor i Luleå. Det finns så stora möjligheter och fantastiska människor här. Det finns mycket att göra och det kommer nog att gå bra att skapa nätverk tillsammans. Det är viktigt att stanna här uppe. Jag kommer då inte att försvinna. Ta hit folk i stället, skrattar Linda, som för stunden jobbar på ett hemligt projekt som snart ska avslöjas.
- Det är jättespännande saker på gång, en explosion, avslutar årets Luleåbo finurligt.