Årets gastronomiska höjdpunkt

Årets surströmmingstest blev en riktig rysare där det kom att krävas målfoto för att kora segraren.
I alla fall krävdes ett par kontrollräkningar för att konstatera att Guldfisken lever upp till namnet. För andra året i följd knep Guldfisken segern när Kurirens testpanel sagt sitt.

LULEÅ2004-08-18 06:30
Första utmanare om guldet var gamla klassiska Röda Ulven som i år ser ut att hitta till norrbottningarnas hjärtan och smaklökar. Testpanelen var splittrad men ändå tämligen överens om att Guldfisken och Röda Ulven var provningens bästa firrar.<br>Med ett undantag bestod årets panel av en rutinerad samling surströmmingsätare. Alla nära grannar till skrivaren av detta. De kom över gräsmattan och helst ?bakvägen? för att ta plats vid det dukade bordet.<br>Undantaget såg förstås en smula bekymrad ut när han stirrade på de elva glasskålarna innehållande silverfärgade fiskar. Mats Holmgren hade inte ätit surströmming sedan 1980-talet men nu var tiden mogen för ett nytt försök.<br>Slut på snacket<br>Och som han grejade det! Mats klarade hela testet och fixade dessutom att betygsätta fiskarna utifrån en nybörjares position.<br> ? Nu ska det väl äntligen bli slut på snacket. Elva strömmingar, låt vara bara en bit av varje, är mer än experterna i bekantskapskretsen kan skryta med, kommenterade en belåten Mats Holmgren.<br>Testpanelen hade inte en aning om vilken fisk som låg i respektive skål. Seriöst gick man också tillväga för att skapa sig intryck av färg och konsistens, sältan och smaken hos varje fisksort.<br>Tystnaden var långa stunder påtaglig och av den kunde man utläsa att surströmming är någonting viktigt för de som lärt sig njuta av delikatessen. Inget slams här inte när kvarteret fått chansen att bli smakråd för så många, resonerade alla.<br>?Går inte att äta?<br>Spridda kommentarer undslapp dock en och annan.<br>Som Katarina Holmgren, stor surströmmingsfantast som plötsligt ropar till med ett kraftfullt; USCH! Den här går inte att äta.<br>Katarina hade satt tänderna i fisk nummer 3 (Bockens Lyxfilé) och den smakade inte bra.<br> ? Det blir låga poäng, hotade ?Nina? med.<br>Maken Mats, nybörjaren, var frikostigare och klämde i med en 3:a för Bockens smak.<br>Lika splittrade var paret Sundström där Carina vurmade för 9:an (Guldfisken) medan Christer tyckte sig ana för mycket smak av plåt och dömde ut den slutliga vinnaren.<br> ? Jag kände direkt för nummer 9. Det blev 5-or rakt igenom. Jag vågar verkligen rekommendera den fisken, sa Carina.<br>Gruppens filédiggare visade sig Tomas Casselgren vara. Kallax Filé (skål nummer 1) föll Tomas på läppen.<br> ? Fast och god. De passar mig, tyckte Tomas som också hyllade 5:an (Röda Ulven) och 8:an (Gösta Hanells). Däremot var Tomas måttligt imponerad av vinnaren Guldfisken.<br> ? För stark i smaken tycker jag, kommenterade Tomas Casselgren. Medan maken Tomas hittade sin filéfavorit i Kallax så dumpade makan Käth samma fisk.<br> ? På tok för salt och väldigt grå. 5:an (Röda Ulven) däremot kändes fin. Fast, röd och lagom salt. Den fisken gillade jag, förklarade Käth.<br>Omöjligt att skilja åt<br>Den i panelen som träffade mest rätt med resultatet i hand var nestorn, Kjell Ahlqvist. Kjell gav högst betyg till såväl Guldfisken som Röda Ulven och kände även starkt för en nykomling på banan, Guldkustens Romströmming som låg i skål nummer 11.<br> ? 5:an (Röda Ulven) och 9:an (Guldfisken) är nästan omöjliga att skilja åt. De är jättegoda båda men jag tycker också att 11:an (Guldkustens Romströmming) smakar bra, i klass med de båda andra som jag rankar högst, kommenterade Kjell, uppenbarligen en expert på surströmming.<br>Hustrun Mona var överens med sin make när det gällde Guldfisken men inte alls så het på Guldkustens Romströmming.<br> ? Nej, då tyckte jag bättre om 10:an (Oskars). Lite lös kanske men bra smak, fin sälta och bra färg tycker jag ska premieras, menade Mona.<br>Mannerströms surströmming drog blickarna till sig innan burken öppnats. En vackert designad svart burk som skiljer sig markant från de övriga. Hade höljet premierats hade Mannerströms nått långt. Nu visade sig innehållet också hålla bra klass.<br>Kjell Ahlqvist, Christer Sundström och Käth Casselgren var tre som gillade fisken från den svarta burken som placerats i skål nummer 4.<br> ? Mycket bra smak, underströk Christer som inte gillade vinnarströmmingen och var lika måttligt förtjust i tvåan.<br>Visst är smaken olika ...<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om