På fredagen visade Luleå gymnasieby, kvarteret Hackspetten, upp sin elevhälsa för statsrådet Maria Larsson. Där deltog skolpsykolog, kuratorer och sjuksköterskor - de yrkesgrupper som av tradition ingår i elevhälsan. Men Luleå gymnasieby har ytterligare en yrkesgrupp i sin elevhälsa - en arbetsterapeut.
Hon heter Anneli Dahlberg. Hon berättade om sitt arbete som främst handlar om att hjälpa elever med så kallade neuropsykiatriska skador. Hon talade om en elev som hon fick hand om för några år sedan. Det handlade om en flicka som hade autism.
Hade gett upp
Hon hade de problem som är typiska för de personer som har denna diagnos: hon var så rädd att gå i skolan att hon inte ens vågade gå in i skolbyggnaden. De ansvariga hade gett upp och ordnat bostad och vård för henne. Men Anneli Dahlberg hade inte gett upp hoppet.
- Jag började med olika typer av social träning. Och till en början fick hon sitta ensam i ett rum tillsammans med en lärare. Efter en tid var det fler elever i klassrummet.
Sista året på gymnasiet gick denna elev i en vanlig klass. Hon gick ut skolan med fullständiga betyg och med MVG och VG i de flesta ämnen och fick stipendium.
Gick bra
- Nu är hon gift och väntar barn, så det har gått bra för henne, sade Anneli Dahlberg.
Barn- och äldreminister Maria Larsson sade att hon var imponerad av Dahlbergs arbete. Och att Luleå gymnasieby har anställt en arbetsterapeut.
- Det måste vara unikt - jag har aldrig hört talas om det. Och satsningen är bra, det förstår jag efter mitt besök här i Luleå.
Att Maria Larsson besökte Luleå på fredagen hängde samman med invigningen av den så kallade studion. Det handlar om en lokal där elever ska få hjälp att nå olika uppsatta mål.
Öronmärkta pengar
Statsrådet Larssons besök handlade också om den satsning som regeringen gör när det gäller elevhälsan.
- Många kommuner har minskat resurser till elevhälsan och det vill vi ändra på. Genom öromärkta pengar ska kommunerna se till att det finns sjuksköterskor, skolpsykologer, speciallärare och kuratorer i skolorna.
Larsson säger att kommunerna får dela på 50 miljoner kronor nästa år, 150 miljoner år 2013 och 251 miljoner 2014.