Luleå.
Huvudskyddsombudet Jan Johansson och skyddsombudet Christian Gustavsson pekar i anmälan på en rad omständigheter som enligt dem visar på stora brister i arbetet med arbetsanpassning och rehabilitering hos polisen.
I anmälan konstaterar skyddsombuden att de under en tid har påtalat att brister förekommer, trots detta har arbetsgivaren inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att komma till rätta med problemen. Det har inneburit att anställda har insjuknat eller fått det svårare att ta sig tillbaka till arbetet.
Enligt skyddsombuden har arbetsgivaren inte heller gett de drabbade chansen till sidouppdrag eller arbete på annan enhet, trots att det inte har varit lämpligt med ordinarie arbete. Något som strider mot Arbetsmiljölagen.
De riktar sedan skarp kritik mot de ansvariga på Norrbottenspolisen:
"Arbetsgivarens beteende är oerhört allvarligt då det i flera fall handlar om sjukdom och ohälsa som är direkt arbetsrelaterad."
Eva Wikman, HR-chef på polismyndigheten, har en annan syn på verkligheten.
– Det är fullständigt korrekt beskrivet att vi ska se till att anpassa arbetetssituationen under deras rehabiliteringsperiod. Men grunden är att dom här personerna ska återanpassas till sin ordinarie tjänst. När man inte kan det då tittar man på en möjlighet till omplacering, säger Eva Wikman, som menar att delar av anmälan handlar om missförstånd och att det inte finns vakanser på det sättet som skyddsombuden menar.
Hon förklarar sedan att anmälan förvånar henne eftersom dessa rehabiliteringsärenden pågår.
– Och vi har absolut inte nått vägs ände.
I denna fråga är formuleringarna från skyddsombuden mycket mycket skarpa.
"Påstådda regler om att arbetstagare bara får rehabiliteras på ordinarie enhet är bara trams och ren dumhet."