Arbetsmarknadsministern på besök i Luleå

På onsdagen var Luleåbördiga arbetsmarknads- och jämställdhetsministern Eva Nordmark (S) på besök i Luleå. Hon presenterade bland annat vad som behövs för att lösa kompetensförsörjningen i Norrbotten i samband med den gröna omställningen.

Under onsdagen besökte Arbetsmarknads- och jämställdhetsministern Eva Nordmark (S) Luleå.

Under onsdagen besökte Arbetsmarknads- och jämställdhetsministern Eva Nordmark (S) Luleå.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2022-08-31 19:41

Redan i juni presenterades en satsning för att stötta rekryteringen av arbetskraft till industrierna i norra Sverige. Den 9 september invigs ett nytt kansli i Skellefteå som har inrättats av Arbetsförmedlingen. 

– Det kommer vara väldigt viktigt just för att jobba specifikt med de behov som de här företagen har av att anställa, att möta upp näringslivets behov, säger Eva Nordmark.

Kansliet kommer jobba mot det behov som finns i både Norrbotten och Västerbotten. 

– Det kommer inte vara ett vanligt AF-kontor, utan det är verkligen ett kansli som ska se till att bidra till att de här företagen har möjlighet att få tag på den kompetens som de behöver, också hjälpa till att koordinera olika aktörer som ska kunna bidra till det.

Vidare menar Nordmark att omställningstudiestödet, som man från och med oktober kan ansöka om, är en viktig del för att lyckas med de stora behov som finns av att anställa. 

Stödet innebär att alla löntagare i Sverige kommer kunna studera upp till ett år med 80 procent av sin inkomst för att kunna få ytterligare kunskap och kompetens för att ges möjlighet att ställa om till ett nytt yrke. 

– Då kan man inte bara titta på de som i dag är utan jobb. Vi måste också titta på dig och alla andra och se, finns det möjlighet att med en ny kortare utbildning eller en ettårsutbildning ställa om till många av de gröna jobb som växer fram.

Hon fortsätter: 

– Människor som är mitt i yrkeslivet kommer kunna fylla på med olika typer av utbildningar för att kunna ta nästa steg. Det kan vara att man vill jobba inom den gröna industrin eller att helt enkelt ställa om till ett nytt yrke i en ny bransch. 

Vad ser du för lösning för de långtidsarbetslösa i Norrbotten som inte kan ta plats i den här industriboomen?

– Vi måste se till att fler kan få utbildning. När jag tittar på Norrbotten så är det med en enorm stolthet för jag ser hur mycket både arbetslösheten och långtidsarbetslösheten har sjunkit, säger Nordmark och fortsätter.

– Vi har nu en väldigt stark arbetsmarknad, vi har rekordmånga lediga jobb att söka och vi behöver se till att de som står utanför arbetsmarkanden får rätt kompetens för de lediga jobben. Det handlar om att fortsätta utbilda, ställa krav på människor men också ge rätt stöd, så man kommer i arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!