Arbetslösheten bland unga minskar – men inte för alla

Ungdomsarbetslösheten i Norrbotten minskar mest i hela landet. Men svårigheterna kvarstår för unga utan gymnasiekompetens, utrikes födda och funktionshindrade.

Foto: Sara Moritz

Luleå2013-08-12 07:26

– Företagen måste börja se de här människor som tillgångar, säger Göran Nilsson, chef för arbetsförmedlingen Norra Norrland.

– I hela Sverige ökade den allmänna arbetslösheten i juli jämfört med förra året, men i Norrbotten minskade den. Den positiva utvecklingen som Norrbotten sett de två senaste åren ser ut att fortsätta framöver, säger Göran Nilsson.

– Förra årets prognos överträffades, och prognosen för ett år framåt ser ännu bättre ut.

Minskat

Ungdomsarbetslösheten i länet har minskat med 2,3 procentenheter, den största procentuella minskningen i hela landet. Göran Nilsson är glad över den positiva utvecklingen men samtidigt oroad över de ungdomar utan gymnasiekompetens som riskerar att bli kvar i arbetslöshet.

– Gruppen av ungdomar som inte har gymnasiebetyg växer. Den utgör 25 procent av alla arbetslösa. I Norrbotten saknar 23 procent av eleverna som lämnat gymnasieskolan de senaste fem åren slutbetyg.

Saknar kunskaper

Enligt Göran Nilsson handlar det inte alltid om att ungdomarna saknar de kunskaper som behövs i yrkeslivet, utan om attityd.

– Väldigt många arbetsgivare resonerar såhär: om du inte har slutfört gymnasieskolan så kanske du inte är en person som slutför saker. Även om det finns många olika skäl till varför en elev inte slutför sin utbildning.

Rädda för det okända

Göran Nilsson vill att länets arbetsgivare börjar se potentialen hos de grupper som har svårare att få jobb. Han menar att många av företagarna i Norrbotten vill ta ett socialt ansvar men att mer behövs.

– Arbetsgivarna är lite rädda för det okända.

Stort behov

Prognosen inför nästa år visar att det kommer att behövas läkare, högutbildad vårdpersonal, lärare inom naturvetenskap, elektriker, murare, golvläggare och ingenjörer i Norrbotten. Inom transportsektorn handlar det om ett mycket stort behov av arbetskraft.

– Parallellt med att sektorn expanderar så är det också en hög medelålder, många går i pension, säger Göran Nilsson.

Likaså inom den offentliga sektorn där det också handlar om att ersättningsrekrytera efter stora pensionsavgångar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om