Arbetsförmedlingschefen: "Vi måste prioritera hårt"

Samtidigt som arbetslöshetssiffrorna skenar, drar Arbetsförmedlingen ner de lokala insatserna i Norrbotten drastiskt.

Daniel Nilsson, arbetsförmedlingchef, och Emilia Moritz, arbetsförmedlare menar att förändringen som införs kommer att slå hårt mot de som står längst ifrån arbetsmarknaden.

Daniel Nilsson, arbetsförmedlingchef, och Emilia Moritz, arbetsförmedlare menar att förändringen som införs kommer att slå hårt mot de som står längst ifrån arbetsmarknaden.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2020-05-11 18:00

– Vi kommer att få prioritera hårt, säger arbetsförmedlingschefen Daniel Nilsson i Luleå.

Av 75 anställda som arbetar lokalt i Fyrkanten och A-kommunerna ska en tredjedel gå över till den nationella kundtjänsten från och med nästa vecka för att arbeta med nyinskrivningar av kunder från hela Sverige.

Nya politiska direktiv, budgetar och inriktningsbeslut har avlöst varandra senaste åren.

– Det har varit turbulent. Mer än vad som kanske har varit bra för vår personal. Men värst är ju att det drabbar våra kunder, säger Daniel Nilsson.

Han räknar inte med att man på lokal nivå framöver hinner med något annat än de utbetalningarna de är skyldiga att hantera.

Kommer ni inte att hinna hjälpa folk att hitta jobb?

– Nej, inte i någon större utsträckning.

Personalstyrkan i Norrbotten har under 2018 och 2019 minskat från cirka 200 till 100.

2019 arbetade man i Norrbotten med att stänga kontoren i Piteå, Boden och Övertorneå. I Arvidsjaur, Älvsbyn och Överkalix blev det endast kvar obemannade kontor.

Men så i höstas beslutade regeringen att den lokala närvaron skulle öka och i Norrbotten kunde Arbetsförmedlingen då rekrytera ett 20-tal personer.

Sedan kom corona. Antalet arbetslösa är 800 fler i länet än i fjol och till sommaren väntas arbetslösheten ligga på 11 procent. Trycket på Arbetsförmedlingen har ökat mer än någon kunnat ana och därför måste fler arbeta med nyinskrivningarna i den nationella kundtjänsten på bekostnad av de lokala insatserna. Förändringen införs nästa vecka.

I det lokala arbetet ingår, förutom personliga möten i kundtjänsten, samarbeten med kommunerna och företagen för att hitta olika typer av anställningar till de som annars har svårt att få jobb.

– Nerdragningen på det lokala området innebär att fler kommer att få gå på försörjningsstöd framöver, vilket drabbar samhällsekonomin negativt.

Tre nyanställda chefer som skulle arbetsleda medarbetarna lokalt har fått sägas upp. 

De extra pengar som myndigheten har fått i samband med Coronapandemin kommer inte Norrbotten till del, berättar han. 

– Folk tror kanske att vi får massor av extra pengar nu, men de går till att täcka de minusresultat vi har haft.

Emilia Moritz anställdes som arbetsförmedlare i Luleå i februari och har särskilt hjälpt ungdomar i länet. Nu är hon en av de som går över till den nationella kundtjänsten.

– Det är de som är längst från arbetsmarknaden som kommer drabbas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!