I en krissituation, där elektriciteten försvinner, kommer våra platskort inte att fungera. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att ingen av oss är utan kontanter.
Svenska turister upptäcker till sin förvåning att plastkort inte duger som betalningsmedel i Europa. Här är det mynt och sedlar som gäller, medan turister i Sverige upptäcker att mynt och sedlar inte duger till att betala med.
– Den svenska modellen, med allt mindre kontanter, gäller inte i resten av världen. Kontanter är den mest använda betalmetoden utomlands för vardagliga inköp på restauranger, caféer, marknader, butiker och för transporter, säger Tom Friberg, kommunikationschef på Forex bank.
SushiBar på Storheden i Luleå är en restaurang i Luleå som endast tar emot kort.
– En av anledningarna är rånrisken, säger Oskar Sellgren som är en av två restaurangchefer på SushiBar.
– Men det finns också hygienaspekten. Vi som jobbar här växlar mellan olika uppgifter och hanterar man kontanter måste man tvätta händerna noga efteråt.
Oskar Sellgren erkänner också att valet att bara ta emot kort har lite med bekvämlighet att göra.
– Det är bra att datorerna räknar dagskassan åt oss.
Men vad händer om gästerna och kunderna inte har kort? Blir de sura om de inte kan betala med kontanter?
– Det har hittills alltid gått att lösa. De anställda har ställt upp med sina egna kort och har fått pengar av kunderna, eller också har de swishat pengar.
Sedan 1 juni i år går det inte att betala med mynt i p-automaterna i Luleå.
– Tömningen och hanteringen av p-automaterna kostade cirka 620 000 per år och dessutom racklade det med mynthanteringen så vi fick rycka ut och reparera ofta. Totalt blev det cirka en miljon, säger Mikael Sundvall, avdelningschef för drift och underhåll vid stadsbyggnadsförvaltningen.
2012 slutade LLT:s busschaufförer att hantera kontanter. En betydande orsak var risken för rån.
– Luleåborna är bra på att hantera sina kort och turisterna som kommer vänder sig ofta till info på Smedjegatan och frågar hur de ska betala på bussarna. Vi har inga problem, tycker Anna Kowall på LLT.
Kontantupproret agerar för att sedlar och mynt ska vara lika giltiga som plastkort. Förre polischefen och landshövdingen Björn Eriksson menar att Sverige aldrig får tro att ett kontantfritt samhälle ens är ett alternativ. Risken för sabotage och bedrägeri är för stor, menar Kontantupproret och Björn Eriksson.