"Använd grillplatser"

Var väldigt försiktig, se till att ha med släckredskap och använd i första hand färdigställda grillplatser, säger Daniel Olsson, brandingenjör i Luleå.

Luleå2011-07-15 06:00

Att det lämnas kvar rester efter grillaktiviteter är ett problem som brandingenjören Daniel Olsson tycker sig se alltför ofta.

- Det är tråkigt att folk slarvar, det kan få stora konsekvenser. Att använda sand som släckningsmedel är inte det bästa man kan göra. Man ska släcka med vatten och plocka med sig skräpet. Släng inte något i terrängen, det kan ta rejält med fart i en glödbrand. Även under sand kan en glödbrand vara varm väldigt länge då det inte behövs lika mycket syre. Är det kvarlämnat är det väldigt lätt hänt att någon tar skada, säger han.

Daniel Olsson berättar att det för tillfället är väldigt torrt i marken som konsekvens av en period med varma dagar.

- Var väldigt, väldigt försiktig vid alla former av eldning utomhus.

Ska inte finnas risk
Det råder dock inget eldningsförbud vilket betyder att det är fritt fram att elda i naturen, under säkra förhållanden. Det ska inte finnas någon risk att elden sprider sig. Daniel Olsson råder allmänheten att använda färdigställda grillplatser med en betongring runtom.

- Annars bör man ställa sin grill på ett säkert ställe och släcka den ordentligt. Se till att kolet verkligen är kylt, det kan lätt få fart i något som sprider sig till en skogsbrand. Och till slut - när man ska ut och grilla så väger allt tio gånger mer än vid hemgång, då kan man väl också ta med allt tillbaka igen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om