Antibeta ska sätta P för betesskador

Landets skogsägare och skogsindustri förlorar varje år miljardbelopp när älg äter upp tallplantor. Nu har ett nytt besprutningsmedel forskats fram av främst docent Kerstin Sunnerheim vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

FLER RAKA TRÄD. Det nya besprutningsmedlet Antibeta skyddar unga tallars toppskott. Det betyder att trädet kan växa rakt. Och samtidigt kan älgen beta utan att trädet tar skada. FOTO: LARS-HENRIK ANDERSSON

FLER RAKA TRÄD. Det nya besprutningsmedlet Antibeta skyddar unga tallars toppskott. Det betyder att trädet kan växa rakt. Och samtidigt kan älgen beta utan att trädet tar skada. FOTO: LARS-HENRIK ANDERSSON

Foto: Lars-Henrik Andersson

Luleå2011-08-13 06:00

- När besprutningarna kan komma igång i stor skala blir alla vinnare. Såväl skogsägare och jägare som älgar, säger Kerstin Sunnerheim

Jaktvårdskonsulent Björn Sundgren, Långträsk, Sjulsmark, vid Svenska Jägareförbundet är positivt inställd till det nya medlet som döpts till Antibeta.

- Jag hoppas att det går vägen med patentansökan och kemikalieinspektionens godkännande. Antibeta är ett växtextrakt som består av naturliga beteshämmande ämnen. Blandningen sprutas på tallplantornas toppskott, som ju är älgars och rådjurs favoritmat. Om talltoppen får vara orörd blir det ett rakt timmerträd. Det värderas högre än om trädet får en krokig topp. När djuren betar längre ned på trädet överlever det och kan växa till sig. Djuren får mat och skogsägarna får behålla sina träd, säger Björn Sundgren.

Sveaskog sponsor
För att endast bespruta ungtallarnas toppar och det översta grenvarvet är det ryggspruta som gäller. Att bespruta från maskin eller helikopter gör att hela planteringen smakar illa. Då får älgarna gå till grannen i stället eller välja sämre mat.

När kemikalieinspektionen godkänt Antibeta kommer tillverkning i stor skala att ske i Brunflo i Jämtland. Hittills har Sveaskog sponsrat med pengar och stöd till försök. Persson Invest i Östersund har ställt upp med mark och personal.

- Antibeta är ofarligt både för djur och träd. Jag har smakat det själv. Det smakar inte gott. Men jag överlevde, säger Kerstin Sunnerheim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!