Veckorapporten för coronapandemin gällande vecka 13 visar en ökning med 43 procent, 934 fall, jämfört med vecka 12, 651 fall i länet. Det beror delvis på en ökning av provtagningsfrekvensen från allmänheten inför påsken.
– Det finns säkert folk som ville kolla ifall de hade covid så att de kunde åka iväg på ledigheten. Andelen av smittade bland testade har däremot ökat till över 17 procent. Det oroar mig då det är det mesta som vi mätt under hela pandemin och är mycket jämfört med resten av Sverige.
Väntas effekter av påskledigheten?
– Jag har fått lite rapporter från fjällen att det har varit dåligt med följsamheten. Om folk har umgåtts såsom de brukar får vi säkert se många fler fall i slutet på denna vecka och nästa vecka, säger Anders Nystedt.
Han riktar nu en uppmaning till de som hyllar vården.
– Man hör i media att vårdpersonal är hjältar. Det är helt rätt men jag tror att man mycket hellre skulle uppskatta i fall folk gav fan att smitta ner sig istället för att kalla dem hjältar. Det är ett mycket bättre sätt att hedra vårdpersonalen på, säger han.
Luleå kommun har samtidigt fått högre incidensfall per 1000 invånare än riksgenomsnitte. Starkt drabbade kommuner Boden, Gällivare, Jokkmokk och Älvsbyn.
– Det brukar vara större tendens av smitta där det är tätare i befolkningen. Det är inte oväntat att Luleå vinner ligan så att säga då de har hög smittspridning.
Gränskommunerna har inte drabbats hårt, även Kalix och Överkalix samt A-kommunerna har relativt låga tal.
Rapporten ser minskad smittspridning i äldreomsorgen i länet även om det noteras enstaka utbrott och fall. Det är däremot fortsatt äldre som avlider av covid-19. Antalet människor som avlider i covid-19 minskar däremot kraftigt.
– Det är kul att se. Nyss fick jag rapport som visar på att underdödligheten har varit ordentligt låg ända sedan februari.
Det dör alltså färre människor med jämförande veckor under tidigare år. Gruppen äldre som bor på SÄBO samt hemsjukvårdskunder och deras hushållskontakter är nu färdigvaccinerade.
– Det är ett väldigt bra tecken på att vaccinationen fungerar. Vi ser inga tecken på influensa heller. Det är spännande statistik för en smittskyddsläkare, säger Anders Nystedt.
Totalt har 14 procent av länets befolkning påbörjat vaccineringen.