Ansvarsfullt att hjälpa självmordsbenägna

– Dessa nätverk tar på sig ett stort ansvar som kan bli svårt att bära. Men de är ju bra i situationer då de är det enda att tillgå, då fyller de en funktion. Det säger polisens operativa chef i Norrbotten Per Karlsson.

Olika öden. På de tre facebookgrupperna diskuteras mängder av problem och ges stöd och uppmuntran. Många mår inte bra därute i vårt samhälle. Här några rader som ger en bild.

Olika öden. På de tre facebookgrupperna diskuteras mängder av problem och ges stöd och uppmuntran. Många mår inte bra därute i vårt samhälle. Här några rader som ger en bild.

Foto:

LULEÅ2014-09-30 07:00

Per Karlsson säger att det i Sverige finns samarbeten för att hantera självmord och att de visat positiva resultat.

– Det har högsta prioritet, att förhindra någon i en akut situation att ta sitt liv. När det är så ska alla blåljusmyndigheter åka. Men självmordslarm kan vara väldigt olika, säger han.

Hos SOS-Alarm säger Anders Klarström:

– Den psykiska ohälsan ökar tyvärr snabbt i samhället. Vi märker detta i andelen 112-samtal kring hot om suicid. Det är bra att det finns forum för psykisk ohälsa, bland annat på Facebook, och att omtanken om andra finns. För att kunna hjälpa behöver vi dock ha ofta mer information om den drabbade och det gäller särskilt var hjälpen behövs. Om man inte har tillräcklig information får man tala med polisen. Vi på SOS Alarm kan av sekretesskäl inte göra detta.

– Att eftersöka en förvunnen person är en polisiär uppgift inom den statliga räddningstjänsten.

För att hitta effektiva samverkansformer mellan olika hjälpinstanser deltar vi bland annat sedan några år tillbaka i flera suicid-projekt, till exempel SPIS-projektet i Stockholm. Det fokuserar på samverkan mellan aktörerna och vikten av en tydlig utalarmering.Vi måste kunna få en ungefärlig position för att skicka ut hjälp eftersom samhällets hjälpresurser ambulans, polis eller räddningstjänst är begränsade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!