Anrikt Luleåhotell blir stödboende

De som har svårt att hitta boende på grund av psykiska eller fysiska besvär ska få tak över huvudet och hjälp i letandet. Den 119 år gamla byggnaden som stått tom öppnas åter igen.

Styr och ställer. Anna-Karin Viksten är föreståndare för boendet som kommer kallas Stationsgården.

Styr och ställer. Anna-Karin Viksten är föreståndare för boendet som kommer kallas Stationsgården.

Foto: Tommy Borg

Luleå2017-03-08 16:36

Stationsgården kommer vara boendets benämning och ska vara avsett för personer i behov av tillfälligt boende under en kortare tid i väntan på egen bostad eller annan insats.

– Det är inget permanent boende utan det handlar om kortare perioder. Några dagar eller kanske några veckor, säger föreståndaren Anna-Karin Viksten.

Det Q-märkta huset har tidigare fungerat som hotell under namnet Amber Hotell men har sedan 1 september förra året haft stängt och diskussioner om renovering. Byggnaden ägs just nu av Galären och ligger drygt 200 meter från järnvägsstationen i centrala Luleå.

Läs mer: De köper hotell i centrala Luleå

Läs mer: Anrikt hotell kan bli boende

De som ska öppna boendet är Libo care AB.

Föreståndaren Anna-Karin Viksten berättar att det kommer fungera som ett slags stödboende men inte den typen som man förknippar med LSS stödboenden.

– Vi ger ingen behandling mot drogberoenden som LSS-boenden gör, utan vi ska fungera som ett socialt stöd för de som bor här. Bli en plattform där man kan hitta vardagslugnet och få livet i balans.

Det är främst av allt jakten på permanent bostad som man ska assistera med, men de boende kan även få hjälp i eventuellt jobbsökande.

Anna-Karin Viksten har en socionombakgrund med mångårig erfarenhet inom området beroenden. Hon förklarar att människorna som kan behöva den här typen av hjälp ofta befinner sig i sin situation till följd av beroenden, psykiska nedsättningar eller fysiska nedsättningar.

– Luleå har mycket vandrarhem eller härbergen men det är inte riktigt vad vi blir. Jag anser att vi möter ett behov som finns genom att vara ett kort avstamp och förberedande inför ett självständigt liv, säger hon.

Det är socialtjänsten som kommer att vara uppdragsgivare och därmed betala för de som bor på Stationsgården.

Anna-Karin Viksten berättar att det för varje person kommer att kosta 1 250 kronor per dygn. I det ingår ett rum, frukost, middag och kvällsmat.

Som gräns har de tio boende samtidigt.

– De flesta som kommer bo här har redan regelbunden kontakt med socialtjänsten så de kommer ha bra koll på vilka som kan behöva bo här. Personalmässigt tänker jag att vi kommer vi att ha en platsansvarig på dagtid samt 3-4 personer till när vi har full kapacitet.

Öppningen är planerad till slutet av mars och inledningsvis kommer man att testa verksamheten under tre månaders tid. Skulle det visa sig att det finns ett långvarigt behov så kommer man fortsätta.

K-märkt eller Q-märkt?

Med hjälp av Plan- och bygglagen (PBL) kan en kommun skydda ett visst område som anses kulturhistoriskt värdefullt. Det får då beteckningen Q-märkt och ger ett juridiskt skydd mot rivning eller bebyggelse.

Ett annat vanligt begrepp är K-märkt men i det fallet ges det inget juridiskt skydd utan handlar mer om en rekommendation att bevara det kulturhistoriska värdet.

Ett tredje begrepp man bör känna till är F-märkt vilket innebär att nya byggnader endast får utformas och placeras med hänsyn till omgivande bebyggelse för att passa karaktärsdrag och värden i området.

Källa: Boverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om