Sista kapitlet skrivs om Enblads Express – de vill bevara husen

Unik i sitt slag. Så beskrivs Enblads Express, de gamla trähusen i kvarteret Gladan i en utredning. Luleå hembygdsförening begär att husen ska skyddas som byggnadsminne.

Enblads Express i kvarteret Gladan i Luleå. Det vänstra huset på bilden rymmer bostäder, det högra huset bostäder och kontor. Höghuset i bakgrunden ägs av Galären.

Enblads Express i kvarteret Gladan i Luleå. Det vänstra huset på bilden rymmer bostäder, det högra huset bostäder och kontor. Höghuset i bakgrunden ägs av Galären.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2024-07-11 05:00

I de gula trähusen på Västra Varvsgatan finns det anrika familjeföretaget Enblads Express. Åkeriföretaget har funnits på samma plats i åtminstone 100 år men snart kan sista kapitlet i företagets historia skrivas. I december förra året avled ägaren Staffan Enblad vid 80 års ålder och ingen finns som vill ta över verksamheten, han hade inga barn.

De gula trähusen kan däremot komma att bevaras för framtiden då Luleå hembygdsförening har begärt att de två fastigheterna i kvarteret Gladan ska förklaras som byggnadsminne. Hembygdsföreningen har lämnat in en begäran till länsstyrelsen i Norrbotten om byggnadsminnesförklaring av Enblads Express-husen.

– För det första är det en sammanhållen träbebyggelse i nästan ett kvarts kvarter, säger Eva Gradin, Luleå hembygdsförening när hon motiverar föreningens begäran.

undefined
Luleå hembygdsförening vill att de gula trähusen i kvarteret Gladan, Enblads Express ska bli byggnadsminne. Det finns flera skäl menar Eva Gradin. "Det ju en familjehistoria från 1900-talets början och framåt" säger hon.

– Sedan är det ju en familjehistoria från 1900-talets början och framåt, åkeriverksamheten som har utvecklats från häst och vagn till bil som visar Luleås utveckling. Det är många aspekter, fortsätter Eva Gradin.

Enblads Åkeri & Express grundades 1915 av byggnadsarbetaren Knut Enblad, som var född i Skänninge i Östergötland. Han registrerade företaget på Oscarsvarv i kvarteret Gladan, två årtal figurerar i en utredning, 1915 eller 1924. Från början användes häst och vagn i verksamheten, två av de gamla spiltorna finns fortfarande välbevarade i ett uthus. 

Knut Enblad gick bort 1932 och då tog sonen Gunnar Enblad över verksamheten. Firmanamnet ändrades till Enblads Express och 1941 köptes fastigheten Gladan 6 in. Vid Gunnar Enblads död 1989 tog sonen Staffan över åkeriet, som han drev fram till sin bortgång i december 2023. 

undefined
Enblads Express år 1941. Från vänster syns Boman, Johan Sundling, Gunnar Enblad, Sundgren, Ethel Olson, Gunnar Johansson, Gunnar Andersson, Dahlin, Gunnar Johansson, Järlesjö, Knut Grahn med hästen Diana och Gunnar Wennberg med hästen Vilvin.

Antikvarien på länsstyrelsen har kontaktat arvingarna, ingen av dem bor i Luleå eller Norrbotten, och informerat dem om processen vid en byggnadsminnesförklaring. En byggnadsminnesförklaring innebär att byggnaden inte får förvanskas, byggas om eller rivas. 

Länsstyrelsen, i samråd med fastighetsägaren, beslutar om vilka delar av byggnaden som är skyddade och som behöver tillstånd för att få ändras. 

undefined
Kontoret med tillbyggnad och lastkaj till vänster i bild. Enblads Express i kvarteret Gladan i Luleå.

Norrbottens museum har gjort en byggnadsminnesutredning som ligger till grund för ett kommande beslut. Så här formuleras utredningens slutsats:

"Enblads Express mycket sällsynta kombination av bostad och verksamhet i samma ålderdomliga gårdsmiljö är mycket ovanligt idag. Den utgör en viktig länk mellan dåtid och nutid och besitter många kulturhistoriska värden. Dels är den typiska träarkitekturen för sekelskiftet 1800/1900 väldigt påtaglig, dels även den sammanhållna färgsättningen samt också de bevarade interiöra detaljerna.
Fastigheten bidrar även med sin kontinuitet till ett regionalt likväl som lokalt och nationellt perspektiv på näringslivets historia. Den utgör även en länk mellan olika tidsskeden och dess kontinuerliga användning är läsbar i byggnaderna – från spiltor till lastkaj, från spegeldörrar till moderna branddörrar.

Något byggnadsminne likt detta med koppling till åkerinäringen, där både bostad och verksamhet samsas, finns varken lokalt, regionalt eller nationellt vilket gör Enblads Express unik i sitt slag."

undefined
Enblads Express i kvarteret Gladan i Luleå. Vy sedd från Västra Varvsgatan. Kontoret och ett bostadshus mot Trädgårdsgatan.

Vi har varit i kontakt med arvingarna angående deras planer. De planerar att sälja fastigheterna, men inväntar länsstyrelsens beslut.

"Vi har inte hittat någon som vill driva Enblads Express vidare och företaget kommer därför att avvecklas" skriver en av arvingarna till Norrbottens-Kuriren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!