Annorlunda bild av Indien

Avgångseleverna på internationella programmet SPIN vid Luleå gymnasieskola har projektarbetat om Indien.  Tidigare i vinter har eleverna varit på besök i landet och samlat intryck ur olika samhällsvinklar.  I onsdags redovisade eleverna sitt projektarbete i en föredragande föreställning på Lillan i Luleå.

HOS AMMA. En efterträdare  till moder Theresa, så kan man se indiska Amma som byggt upp en stor hjälporganisation i Indien. Hos henne vistades Moa-Maria Kero en tid och fick uppleva ett annorlunda liv.

HOS AMMA. En efterträdare till moder Theresa, så kan man se indiska Amma som byggt upp en stor hjälporganisation i Indien. Hos henne vistades Moa-Maria Kero en tid och fick uppleva ett annorlunda liv.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2008-04-17 06:00
Att Indien gjort stort intryck på eleverna står klart då man ser deras ovanliga sätt att redovisa sitt projektarbete. Iförda indiska kläder berättar och gestaltar de elva grupperna sina möten med barn, med unga kvinnor och familjer. Man har intervjuat dessa om framtidsplaner, om sin syn på jämlikhet, utbildning. Aha-upplevelser
Och man har fått sina aha-upplevelser, både positiva och avskräckande.- Det är verkligen stora skillnader. Vi träffade många unga som inte har de möjligheter till utbildning och utveckling som vi har här i Sverige. Men många unga i Indien har ett hopp och drömmar och det var roligt att se och höra.Att vara kvinna i Indien handlar ofta om att vara predestinerad för äktenskap. Kvinnorna "försvinner" in i moderskap och får passa upp på man och familj, fråntagen sina egna möjligheter att göra något av sina drömmar.-Som ensamstående klarar du dig i Sverige men i Indien är det svårt, är du dessutom skild så ännu värre, berättade eleverna. Det avskaffade kastsystemet lever också fortfarande kvar och delar strikt in det indiska samhället i fyra grupper med vattentäta skott. Lever i nuet
Mycket elände och fattigdom kantade elevernas resa som varade tre veckor, men man tog också med sig mycket tänkvärt för det bortskämda och stressade svenska samhället. - De här människorna lever helt i nuet. När vi frågade om framtidsplaner så ställde man sig frågande till vad vi menade. "Framtiden? Men den vet man ju ingenting om, däremot här och nu", sa de vi pratade med, förklarade eleverna för sin publik bestående av elever från gymnasieskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om