I fyra delar uppmärksammar vi eldsjälar i Luleå som på sina jobb eller sin fritid brinner för sina uppdrag. Vilka är förebilderna, drivkrafterna och vad hoppas de åstadkomma med sitt arbete? Det här är tredje delen om Anna-Sol Renberg som har hjälpt hemlösa med tak över huvudet i fyra vintrar.
– Och vinnaren är...
Anna-Sol Renberg, verksamhetsledare på Bufff Norrbotten, Barn och ungdom med förälder eller familjemedlem i fängelse, studerar barnens svar efter tipsrundan och en förväntansfull klunga samlas runt henne.
Tillsammans med ideella krafter från Rädda barnens satsning Summervibe, som har som mål att ge alla barn ett meningsfullt sommarlov, anordnar Bufff i Norrbotten en heldag med tipspromenad och lek för alla barn som vill delta. Anna-Sol Renberg har ett budskap som hon vill nå ut med under dagen och det är att alla barn ska behandlas lika, oavsett om du har en förälder i fängelse eller inte.
– Vi på Bufff vill att barn och unga som har en anhörig frihetsberövad ska få stöd och hjälp. Vi vet att de far illa, drabbas av egen psykisk ohälsa, oro och utanförskap som kan leda till kriminalitet. Det är jätteviktigt att de får hjälp och stöd och att de uppmärksammas i samhället, säger hon.
Som ung jobbade Anna-Sol Renberg som solflicka inom äldreomsorgen och hon minns speciellt en kvinna som jobbade på boendet.
– Jag vet inte vad hon heter och jobbade bara ett pass med henne men jag minns att hon var så otroligt varm och kärleksfull med de äldre på boendet. Det slog an något i mig och jag tänker på henne fortfarande ibland, säger hon.
En del kanske känner igen Anna-Sol Renberg som grundare och chef för natthärbärget i Luleå som tvingades stänga i februari i år. Minnena är många för Anna-Sol Renberg.
– Det var helt otroligt med så mycket kärlek, uppmuntran och stöd från alla möjliga. Vi samlade in sängar, någon kokade saft och någon annan bakade bullar. Så många människor vill bidra när man vill göra gott för andra.
Hon minns speciellt ett möte med en ung tiggande EU-medborgare som ville prata om något annat än vad hon väntat sig.
– Jag tänkte att det skulle handla om hur tufft han har det. Att han var utan el på vintern och saknade mat och kläder. Men han ville prata om att han var kär. Då tänkte jag att vi är människor allihopa. Vi är inte olika utan vi är bara i olika situationer. Det är inte bara någon som är hjälpare och någon som är mottagare, utan ibland är man stark och ibland är man svag och ibland är man kär och vill prata om det. Livet är inte svart eller vitt, säger Anna-Sol Renberg.
Men en dag tog det stopp för Anna-Sol Renberg och hon minns knappt när i tiden det var, bara att det hänt.
– Jag gick från att sitta vid datorn på jobbet till att inte kunna tyda bokstäverna framför mig. Det var en tuff period. Det är väldigt svårt när man är van att vara en duktig flicka till att helt plötsligt inte kunna någonting, berättar hon.
Hon hade jobbat väldigt hårt en lång tid och drabbats av en utmattning.
– När det var som värst var jag utan förmågor och kände en stark oro för att jag kanske aldrig kan jobba igen. Det var otroligt handikappande, berättar Anna-Sol Renberg.
Hon fick lära sig att duscha, läsa och laga mat på nytt.
– Jag hade noll i närminne. Jag minns till exempel att det var svårt att duscha för jag kunde inte minnas om jag hade satt i schampo eller balsam i håret.
Hon berättar att hennes tro, tiden och goda människor fick henne att hitta tillbaka till sig själv.
– Jag tänker att det är gott att också ha haft det svårt och att det hjälper en att möta människor och prata om att livet kan vara hemskt men att det kan bli bra sedan. Att man kan tro på det, på riktigt.
De lyckliga vinnarna av tipspromenaden får med sig en biobiljett hem men kanske är det Anna-Sol Renberg som dragit högsta vinstlotten.
– Det finns så mycket kraft i alla barn, bara de ges utrymme att visa den.