Anmäler inte olämpliga
Många läkare i Norrbotten väljer att inte anmäla patienter som inte bör ha vapen. Statistik från 2006 visar att läkarna i Västerbotten anmält tio gånger så många patienter som kollegorna i Norrbotten. - Jag har ingen bra förklaring till att det ser ut så här men det här är en svår fråga att hantera för en läkare, säger Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening.
Tidningen Svenska Dagbladet har läst en sammanställning över de anmälningar som gjordes under andra halvåret 2006 som Rikspolisstyrelsen gjort. Det visar det sig att anmälningarna totalt sett har minskat, jämfört med 2005, trots att många fler läkare och patienter berörs efter lagändringen.
Litet antal
I Norrbotten var det ett mycket litet antal patienter som anmäldes den aktuella perioden, i alla fall om man jämför med Västerbotten, 5 respektive 55. Det var för övrigt bara ett län som hade färre anmälningar än Norrbotten, nämligen Jämtland (4).
Rikspolisstyrelsen oroas av siffrorna och menar att det här ökar risken för att personer med exempelvis demens eller synfel får behålla sina vapen.
Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening, menar att den här lagen är omtvistad inom läkarkåren och att den skapar spända situationer för läkarna.
- Det är en svår och grannlaga uppgift och det är dessutom känsligt och tidskrävande så jag vet att många läkare gruvar sig för att ta sig an det som lagen kräver, säger han.
Viktig roll
Svartholm tycker att de anhöriga har en viktig roll att fylla när det till exempel gäller människor som börjar bli senila och inte ska köra bil.
- De flesta lägger ju av att jaga när de blir gamla och sjuka, menar han.
Han tror också att lagen och den skärpning som skedde 2006 är välkänd hos läkarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!