Anklagas för lögner
Moderaten Staffan Eriksson får inte sitta kvar i socialnämndens arbetsutskott i Luleå. Anledningen är bristande förtroende från partigruppen.- På vårt senaste gruppmöte anklagade Krister Hammarbergh mig för att ljuga - det stämmer inte, jag svarade bara på en journalists frågor.
Men han får behålla posten som ledamot i nämnden.
- Krister Hammarbergh tog upp en artikel i Kuriren om påstådda hot mot honom och Mattias Karlsson (gruppledare i Luleå). Han anklagade mig för att ha tipsat Kuriren.
- Men det stämmer inte, jag bara svarade när en journalist ringde. Krister Hammarbergh sade inför gruppen att jag är en lögnare. Hur kan han säga så när det inte stämmer?
Noga övervägt
Staffan Eriksson säger att han noga övervägt om han skulle gå ut i media med det som hände i onsdags.
- Uppgifter om det som hände kommer att spridas i stan. Och eftersom jag är medlem i många föreningar, som Rotary och Odd Fellow, kommer jag att få många frågor om det här. Därför går jag ut med det här. Det handlar om min heder.
Krister Hammarbergh är riksdagsledamot för moderaterna och partiets länsordförande.
Vad säger du om Staffan
Erikssons uttalande?
- Jag har aldrig kallat honom för lögnare. Däremot har jag sagt att han har ett olämpligt beteende. I fallet med hotbilden uttalade han sig utan att ha någon som helst kännedom om fakta.
Hammarbergh talar också om en annan kritik som han har när det gäller Staffan Eriksson.
Stryper diskussion
- Vi ska kunna ha en diskussion i gruppen utan att dagen därpå vara refererade i media. När det sker stryper man diskussionen och det anser jag vara fel. Man måste kunna lita på varandra i en grupp.
- Som läget är nu känner jag en stor osäkerhet när det gäller Staffan Eriksson. För det känns inte bra att bli uppringd av en journalist en kvart efter det att gruppen haft diskussion om en speciell sak.
När det gäller uppdraget i socialnämndens arbetsutskott talar Hammarbergh om de krav som finns på ledamöterna.
- Man ska följa socialtjänstens regler och inte bryta sekretessbestämmelser. Det är viktigt för medborgarna att veta att det är så.
Sekretessbrott
Hammarbergh syftar i det sammanhanget på den händelse tidigare i år när Staffan Eriksson bröt sekretessen i ett ärende.
- JK (Justitiekanslern) friade Eriksson men faktum kvarstår: när man sitter i arbetsutskottet måste man ta hänsyn till sekretessen. Det gjorde inte Eriksson. Och det tillsammans med hans övriga beteende gör mig osäker på honom.
- Det är det som ligger bakom beslutet att han inte ska representera oss i arbetsutskottet, säger Krister Hammarbergh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!