Ivar är ett samverkansprojekt mellan socialförvaltningen i Luleå kommun och vuxenpsykiatrin, Norrbottens läns landsting.
På torsdag anordnades för första gången en så kallad anhörigkväll och det var flera som tagit sig till Kulturens hus för att få information, ställa frågor och prata om den psykiska sjukdomen schizofreni.
Kluvet sinne
Två av kvällens föreläsare var chefsöverläkaren Francisco Barca och Casper Andersson. Francisco Barca berättade att cirka en procent av befolkningen, i vilket land man än tittar, lider av schizofreni. Även kallat "kluvet sinne". Han berättade att det ofta tar flera år innan sjukdomen är helt utvecklad och att den svåra biten för anhöriga är att den drabbade sällan vill ha hjälp. Barca gick igenom symptom, exempel och behandlingar. Efteråt kunde de som ville ställa frågor.
Fråga flera gånger
Casper Andersson är uppvuxen med en förälder som har diagnosen schizofreni. Det var första gången han skulle föreläsa i ämnet.
- Det är lite pirrigt, jag tar det som det kommer. Det här är ett smart initiativ. Det är bra att folk kan komma och lyssna. Som anhörig kan man bli mobbad och det är inte så roligt, sade han innan det var hans tur att tala.
Hans minnen tar sin början från det att han var sju år gammal.
- Det var jobbigt i början, det var som att jag pratade med två personer samtidigt.
Något Casper Andersson hanterade på olika sätt.
- Jag fick fråga samma fråga två gånger. Eller vänta tills det lugnade ner sig. Det var inte så mycket annat jag kunde göra.