Ängen på Hertsön upprör: "Ser ut som ett slagfält"

Ängsområdet mellan Ängsskolan och förskolan Norrgården skapar bistra miner hos boende Alex Ross. Området, som slagits när det varit mycket regn, skapar ett ovårdat intryck.

"Jag tror inte kommunen velat ha det såhär ifall de sett hur det ser ut", förklarar Alex Ross.

"Jag tror inte kommunen velat ha det såhär ifall de sett hur det ser ut", förklarar Alex Ross.

Foto: Sanna Orneklint

Luleå2021-10-26 08:00

Mellan Ängsskolan och förskolan Norrgården går stora hjulspår över ängen och på grusvägen har plogbilen i sin tur kört sönder. Något som boende Alex Ross reagerat på. Han tycker det är tråkigt att kommunen förstör miljön i området och menar att flera boende tycker det är beklagligt. 

– Jag förstår inte hur kommunen tänker, det ser slarvigt och ovårdat ut när man behandlat ängen såhär. Kommunen kommer hit och klipper och avverkar i oktober, men då är det ju alldeles försent. Det ser ut som ett slagfält, säger Alex Ross. 

Vid flera tillfällen har Alex Ross försökt få kontakt med kommunen för att skapa en dialog kring ängsmarken, men har inte lyckats få tag på någon ansvarig. 

– Antingen har de inte tid eller så får jag veta att de är lediga, nu senast har jag försökt få kontakt med kommunen i två veckors tid, men det handlar om flera år av dålig uppföljning, säger Alex Ross.  

Jonas Teterin Stedt, parkmästare på Luleå kommun är medveten om att ängsområdet ser tråkigt ut för tillfället, och beklagar att ytan slagits så sent. 

– Kommunen har många ängsytor som slås årligen, i detta fallet har ytan tilldelats en entreprenör som slagit gräset för två veckor sedan. Det ser tråkigt ut och kan kritiseras att det slagits lite väl sent när det varit blött ute, men utseendet är en tillfällighet och till vintern och våren kommer ytan återhämta sig, säger Jonas Teterin Stedt. 

Ängar bör slås vid sommarens slut, när växterna har blommat över för att sedan frakta bort gräset som slagits. Ängen slås under flera års tid för att skapa en mångfaldig ängsflora och gynna de växter som finns på ängen. 

– Hade vi avstått från att slå ängen på Hertsön hade växtligheten till våren varit alldeles för tät, därav beslutet att slå den något senare och tyvärr var det så blött att det blivit hjulspår och ser tråkigt ut för de boende, säger Jonas Teterin Stedt.

Alex Ross försökte meddela kommunen om att marken var för blöt när ängen började slås men fick inte den respons han hoppades på.

– Jag fick tillbaka att eventuella skador för entreprenaden stå för, men det gör ju ingen skillnad för mig som bor här när det ser ut som det gör. Om aktörer från Luleå kommun kommit hit och tittat tror jag inte de hade velat ha det såhär heller, säger Alex Ross. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!