Det är förmiddag och dags för nästa dansklass i lindy hop i det som tidigare var ett gym, och ännu tidigare ett bibliotek i centrala Luleå. Numera ägs lokalerna av hotellet intill. Eftersom de för närvarande står tomma och oanvända fick arrangörerna Åsa och Daniel Heedman hyra dem till dansfestivalen.
Fönstren står på vid gavel för här kommer snart svetten att lacka. Swingmusik börjar ljuda ur högtalarna och det börjar genast rycka i dansmusklerna hos deltagarna. Först värmer de upp i en ring, sedan börjar de dansa i par.
Anette Larsson, 53, från Luleå, har dansat i hela sitt liv men just lindy hop är ganska nytt för henne. Lägret är en av sommarens höjdpunkter.
– Jag tycker det här är fantastiskt välordnat och jättekul att träffa andra dansare från hela världen. Jag blir väldigt fylld av energi och lycka och glädje när jag får dansa och tänker aldrig sluta, säger hon med ett stort leende.
110 deltagare, alltifrån nybörjare till avancerade, från Kina, Sydkorea, USA, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien, Finland, Norge och Sverige deltar just nu i Heedman Dance Camp i Luleå där dansformerna lindy hop och solojazz står i fokus.
Åsa och Daniel Heedman är kända för många dansintresserade Luleåbor eftersom de håller kurser under terminerna i samarbete med Luleå Bugg och Swing. De har jobbat med dans i 30 år och idag är det en halvtidssysselsättning för dem båda vid sidan av andra jobb. De arrangerar festivaler och håller kurser både i Sverige och runtom i världen.
Nu för första gången ordnar de en fyra dagar lång festival i Luleå med workshops där tre lärarpar undervisar samtidigt. Det gamla gymmet fungerar perfekt för ändamålet.
– Det är fantastiskt att kunna vara på ett ställe där vi kan ha alla klasser parallellt i en och samma byggnad och sedan bor majoriteten på hotellet, säger Åsa Heedman.
På kvällen ordnas aktiviteter även på Lillan och Ebeneser. Det finns möjlighet att dansa socialdans till liveband och de har anlitat en DJ. Det finns också chans att lära sig mer om dans och musik, om föregångarna inom genren och titta på gamla filmklipp.
– Folk anmäler sig till danskurserna och sedan ingår allt som händer på kvällarna, berättar Daniel Heedman.
Övriga lärare på dansfestivalens workshops är Ewa Burak och Lennart Westerlund, Eva Lagerqvist Jansson och Eddie Jansson. Dessutom är Ousmane Camara med och lär ut västafrikansk dans och så ges det också yogaklasser av Maria Marathon.
Daniel och Åsa Heedman är 41 respektive 46 år och bor sedan 13 år tillbaka i Luleå där Daniel Heedman är uppvuxen. De träffades när de var med i danskompaniet The Rhythm Hot Shots i Stockholm för 21 år sedan.
Trots att de har hållit på så länge är lindy hop och solojazz något som fortfarande gör dem glada. När de är mitt uppe i arbetet med att hålla i trådarna för ett stort arrangemang är det dansen som är deras drivkraft.
– Man är stressad och har mycket att tänka på, men så går man in i klass och börjar dansa och då blir man bara så superglad. Det är mycket glädje och frihet i den här sortens dans, säger Åsa Heedman.
– Då är det värt allt, inskjuter Daniel Heedman.
Är lindy hop och solojazz svåra dansformer?
– Nej. Många har kanske sett något jätteflashigt och svårt uppträdande med mycket akrobatik och har bilden av att det är vad det handlar om, men i grunden är det väldigt enkelt, säger han.
– I lindy hop kan man också dansa väldigt långsamt och det passar alla åldrar, säger Åsa Heedman.
Lindy hop har sina rötter i 1920- och 30-talens Harlem, New York, och musiken förknippas med artister som Count Basie och Ella Fitzgerald.
– En av de stora ikonerna och skaparna är Frankie Manning och han dansade tills han var 95 år, berättar Åsa Heedman.
Daniel och Åsa Heedmans är inte bara danspartners, de är också ett par privat och har två barn ihop.
De ser bara fördelar med det.
– Ibland kanske det är svårt för en partner att förstå värdet av det man älskar att göra. Men vi har inte det problemet. Vi jobbar bra ihop och delar passionen i dansen, säger Åsa Heedman.
Har ni bra tajming på dansgolvet?
– Ja, vi har ju nästan skapat ett sätt att dansa ihop. VI har lärt oss det tillsammans, säger hon.
Och nu lär de ut det till andra.
Daniel Heedman har startat klassen och hon ansluter sig till honom inne i cirkeln, där de ger pepp och instruktioner och visar hur man kan göra rörelserna för att öka känslan och uttrycket.
– Stå inte bara i ett hörn utan använd hela golvytan, säger Daniel Heedman.
– Och behöver ni babypuder om sulorna fastnar så finns det här, säger Åsa Heedman.
Daniel Heedman visar med inlevelse hur man ska röra sig på ett sätt så att det ser bättre ut, inte stolpigt och yvigt.
– Mycket sitter i överkroppen, förklarar han.
Pascal Richter, 24, kommer från Tyskland.
– Jag ville besöka Sverige och tyckte det var en bra kombination med dansen, berättar han.
Hans kavaljer för ögonblicket är Monica Jacobsson, 59, från Luleå. Hon arbetar som bartender på hotellet och har varit med och förmedlat kontakten så att de fick hyra det gamla gymmet.
– Jag har dansat sedan jag fyllde 50 för då fick jag det i födelsedagspresent. Det är underbart. Har man roligt när man motionerar orkar man hur mycket som helst.
Igår hade hon tre timmars danslektion.
– Ändå var det inga problem att delta i socialdansen på kvällen, berättar hon och skrattar innan hon virvlar iväg med Pascal Richter.