"Jag är effektiv både som kock och krögare"

Han reste runt jorden, vann OS-guld med juniorkocklandslaget och hade stjärnkocken Markus Aujalay som chef.
Nu driver han ATs krog i Luleå sedan ett halvår tillbaka.
– Jag visste att om jag någon gång ska öppna eget så ska jag göra det hemma, säger han.

André Edlund, har drivit At's krog i ett halvår och tycker att de tagits emot väl av Luleåborna "Vi är jätteglada för det", säger han.

André Edlund, har drivit At's krog i ett halvår och tycker att de tagits emot väl av Luleåborna "Vi är jätteglada för det", säger han.

Foto: Hampus Norén

Luleå2025-01-18 11:00

Den relativt nyöppnade restaurangen ligger något gömd bland de vita bostadshusen i kuststad. När man går in genom entrén till ATs krog försvinner dock frågetecknen om det verkligen ligger en restaurang här. André Edlund tar emot oss i bardelen som har inretts med färgglada möbler, växter och rosa väggar. Det ger en hembonad känsla och bryter av mot de annars kala kvarteren och vita bostadshusen. 

Det är ett år sedan André var här och kollade på lokalen, som då var i ett annat skick.

– Det var en del att göra men jag trodde ändå på stället. Det är kul att det blir lite mer rörelse i den här delen av staden igen. Det har varit mycket fokuserat på Storgatan och Norra hamn tidigare, säger han.

Andrés matintresse började tidigt och likaså idén till restaurangen.

– Jag tyckte det var kul att hjälpa pappa i köket när jag var liten. Det var inte så mycket den vardagliga maten som intresserade mig utan mer när planksteken skulle lagas till helgen. Vi skapade en egen restaurang hemma i köket.

undefined
André Edlund visste tidigt att han ville bli kock "Vi skapade en egen restaurang hemma på Björkskatan", säger han.

För André fanns aldrig någon annan plan än att bli kock. När han skulle välja program på gymnasiet var det självklart att gå restauranglinjen. Under praktikperioden visste han att han ville till Stockholm och fick via kontakter chans att komma till en köttrestaurang på Kungsholmen. 

– Det var jättehäftigt att gå från att jobba extra i Luleå till att komma till Stockholm och jobba på en stor restaurang, att se pulsen med så mycket gäster, varje kväll var som en helg. Det var väldigt lärorikt och jag tänkte att jag måste hitta ett sätt att återvända till Stockholm.

Sagt och gjort, ett par år efter studenten flyttade André tillbaka för att satsa på att komma med i juniorkocklandslaget, vilket han gjorde. I fyra år tävlade han med dem och vann bland annat OS-guld i Stuttgart 2020.                                                            

– Alla är unga, hungriga och vill visa framfötterna. Det tar ett tag innan alla har hittat sina roller och lärt sig jobba i ett team – vilket man gör i en restaurangmiljö, det är en bra lärdom att få in det tänket.

undefined
Efter ett tag blev tempot i Stockholm för mycket och det kändes naturligt att återvända hem till Luleå "Det var sjukt intensiva år och jag kände inte längre att jag hade samma ambitioner."

Förutom att tävla med juniorkocklandslaget jobbade han på flera olika restauranger i Stockholm innan han landade på Restaurang Tegelbacken som stjärnkocken Markus Aujalay driver. Där blev han kvar i flera år.                                                                                  

– Det är en jättebra restaurang, något slags mellanting mellan en finkrog och ett brasserie, vilket passar mig perfekt. Jag lärde mig jättemycket från Markus. Han vet exakt hur han vill ha det, är något fel så får man höra det. Det är skitbra, det är så man vill ha det.

Efter några år i Stockholm fick André och hans sambo tvillingar. Tempot i Stockholms krogliv var inte optimalt för den nybildade familjen.

– Det var sjukt intensiva år och jag kände inte längre att jag hade samma ambitioner. Jag kunde tänka mig flytta hem och sänka tempot lite. Sedan visste jag att om jag någon gång skulle öppna något eget så var det här hemma.

undefined
Det senaste halvåret har varit intensivt för André Edlund, men han försöker vara hemma med familjen en gång i veckan.

Familjen flyttade hem till Luleå och André tog bland annat jobb som köksmästare på Restaurang CG. När lokalen på Småbåtsgatan dök upp förra vintern tog han tillfället i akt.

– Det finns matintresserat folk och bra restauranger i Luleå men mycket är ganska likt. Jag ville göra något som stack ut men som också var mysigt och välkomnande.

Har det varit som du tänkte?

– Jag vet inte. Jag ser mest mig själv som en kock här, men det är väl så det ska kännas. Maten, servicen och drycken – det är grunden för allt. Sedan dag ett har det varit skitkul och vi har välkomnats väl av alla Luleåbor, vilket vi är jätteglada för.

Trots att André inte varit krögare innan tycker han att lyckas kombinera det med att stå i köket på ett bra sätt.

– Jag är jävligt snabb, dels på att förbereda i köket men också allt runt omkring som ska göras när man driver företag. Att jag är effektiv både som krögare och kock skulle jag säga är en del av min styrka.

undefined
André ville skapa något som stack ut från resten av restaurangerna i Luleå " Jag ville göra något som stack ut men också var mysigt och välkomnande."

Arbetsdagarna är långa. Han kommer ofta klockan nio på morgonen och lämnar vid 23. Han försöker vara hemma med familjen åtminstone en kväll i veckan, men det finns inte mycket tid för annat.

– Jag har jobbat extremt mycket det här halvåret så det blir mindre tid hemma men jag försöker umgås med familjen så ofta som möjligt. Jag och min bror tränar också crossfit, dels eftersom det är så långa dagar, då kan det va skönt att få en paus på lunchen.

Vad är det som motiverar dig?

– Att det är fullt med folk som vill komma hit och äta – det är fantastiskt. Folk ska gå härifrån mätta, nöjda och glada.

Det är svårt att ta miste på Andrés driv när han berättar om barndomsdrömmarna, tiden i juniorkocklandslaget och hur han bestämde sig för att öppna en egen restaurang innan han fyllt 28. Själv beskriver han sig som en prestationsfokuserad individ. 

– Jag har alltid haft hög arbetsvana och tror att jag får tillbaka tiden jag lägger ner. När man dessutom driver något eget så vill man att det ska bli bra. Jag vill alltid att det ska fungera bättre, det är som att hålla på med en sport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!