Andra huset som förstörts i brand på Hertsön

Hertsön har plågats av många bränder i bostadshus genom åren. I veckan bara ett par kvarter från platsen där Lulebo byggde ett helt nytt hus efter en brand.

Förstörd. På natten mot måndagen brann ett flerfamiljshus på Järpgränd. Branden spred sig på vinden och förstörde hela huset.

Förstörd. På natten mot måndagen brann ett flerfamiljshus på Järpgränd. Branden spred sig på vinden och förstörde hela huset.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2017-02-03 17:09

Natten mot tisdagen den 9 september 2014 startade en brand på vinden i ett flerfamiljshus på Hertsön. Alla lägenheter behövde evakueras och ett 40-tal hyresgäster fick bo i Lulebos ersättningslägenheter. Rök– och brandskador var så allvarliga att huset behövde rivas. Och nu står ett nybyggt hyreshus på Utterstigen där den äldre byggnaden en gång stod i lågor. Den här gången är stommen av betong, och utan en vind.

När huset på Utterstigen brann 2014 rubricerade polisen händelsen som grov mordbrand. Media skrev om "Hertsöpyromanen", eftersom branden var en i raden av flera liknande händelser. Många var övertygade om att bränderna startats av en och samma person under flera års tid. Och nu tänker boende på Hertsön i liknande banor.

– Man går ju runt och tänker på det här. Det blir som en psykologisk skräck. Det är säkert någon psykiskt störd människa som tar sig upp på vinden och startar bränder på något sätt, säger en av hyresgästerna som flyttat in i det nya huset på Utterstigen men som vill vara anonym.

2003 anlades flera bränder på vinden i flerfamiljshus på Hertsön. Och 2009 brann ett hus på Flugsnappargränd. Elva familjer fick lämna sina lägenheter och händelsen rubricerades som misstänkt mordbrand.

En annan person, som också vill vara anonym, bor granne med det nybyggda huset. Hen bodde också där när den äldre byggnaden brann.

– Det var riktigt otäckt. Det var några som inte hade en hemförsäkring som jag tycker väldigt synd om. Och nu blev jag skiträdd när ett hus brann igen för det huset ligger nära där min son bor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om