Utredningar av arbetsmiljöbrott tar för lång tid. Det har dokumenterats i olika sammanhang. Åklagare har pekat på egen stor arbetsbörda och att utredande polisers arbete splittras av andra uppdrag.
Ytterligare förhållanden kritiseras.
För ett år lämnades en inspektionsrapport av hur polisen i landet arbetar med arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljöverket gör egna utredningar av arbetsplatsolyckor. Initialt inväntar polisen i hög grad vad verket kom fram till istället för att vara aktiv. Det är troligt att annan brottslighet döljer sig i arbetsmiljöbrott, konstateras det. Då inkluderas grov brottslighet i syfte att tjäna pengar på företagandet. Dessutom kan det finnas personer som utreds av andra myndigheter. Här brister det, enligt rapporten.
Sven-Olof Lundbäck, vid enheten i länet som jobbar med arbetsmiljöbrott, har inte nåtts för kommentar och länspolisledningen anser sig inte kunna kommentera rapporten.
I vilket fall som helst gäller en ny organisation från årsskiftet. Sju grupper av poliser i landet ska utreda arbetsmiljöbrott. Poliser i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämland bildar en grupp, med Sven-Olof Lundbäck som tillförordnad chef. Norrbotten, där resurserna stärkts till att bli de näst starkaste i landet, får dela med sig. Samtidigt kan poliser från andra län rycka ut till Norrbotten.
– Vi ska bli bättre på att hjälpas åt, säger Lars Kelly, chef över Sven-Olof Lundbäcks organisation.
Ingen av arbetsmiljöpoliserna fredas från annat arbete.
– Men förhoppningsvis ska de få jobba med det här, säger Lars Kelly.