Nystedt larmar: Smittspridningen i Luleå eskalerar

De senaste två dagarna har smittspridningen i Luleå eskalerat. Nu slår smittskyddsläkaren larm: "Kommunen kanske borde minska möjligheterna till kommunala mötesplatser", säger Anders Nystedt.

Enligt Nystedt sprids smittan koncentrerat till centrala Luleå.

Enligt Nystedt sprids smittan koncentrerat till centrala Luleå.

Foto: Montage

Luleå2021-02-24 11:30

Under måndagen och tisdagen bekräftades 155 personer i Luleå ha covid-19, det är nästan 70 procent av alla fall i Norrbotten under samma dagar. 

Redan förra veckan larmade smittskyddsläkaren Anders Nystedt om att smittan sprider sig alltför fort i Luleå. Men budskapet verkar inte ha gått fram.

– Gå för fasen inte på jobbet om ni har symptom och anordna för tusan inte kalas, säger han.

Han misstänker att smittspridningen beror på att Luleåborna sänkt garden och glömmer bort att distansera sig ifrån varandra.

– Man ska inte samåka till jobbet, vara på stan, gå på restaurang. Och om det är möjligt ska man inte heller åka buss, men om man måste kan man slänga på sig ett munskydd, säger Nystedt.

Han vill återigen betona att den viktigaste åtgärden för att minska smittspridningen är att hålla avstånd till andra människor.

– Det är lätt hänt att munskydd blir kontraproduktiva. Man far och rör vid munskyddet, det åker av och på och så vidare. Då är det bättre att skippa munskyddet och hålla avstånd, säger han.

Han överväger regionala allmänna råd, men menar samtidigt att det inte är rätt att införa det när smittan härjar koncentrerat till Luleå.

– Restriktionerna påverkar näringsliv och samhälle även i övriga länet, visst är det ett instrument jag har i bakfickan. Men kanske kommunen borde fundera på att minska möjligheterna till kommunala mötesplatser, säger Anders Nystedt.

Kommundirektören Anna Lindh Wikblad menar dock att kommunen redan gör allt som står i dess makt.

– Jag tror att människor börjar vara väldigt informationströtta nu, det är svårt att nå fram med informationen säger hon.

Varannan vecka träffar hon kommunstaben samt förvaltningscheferna i krisledningsmöten.

– Vi följer utvecklingen hela tiden. Vi har kört med annonskampanjer i omgångar, vi finns på sociala medier. Och vi följer alla nationella och regionala lagar och rekommendationer. All kommunal verksamhet som inte är absolut nödvändig håller stängt, säger hon.

Lindh Wikblad berättar också att skolorna har möjlighet att övergå till mer distansundervisning om de bedömer att behovet finns.

– Vi kommer inte vidta några särskilda åtgärder just nu, men vi funderar på insatser inför sportlovet, säger hon. 

– Kommunen gör allt den kan, men varje medborgare måste också göra allt den kan, säger Anna Lindh Wikblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!